header2021 höst

Företag i Nätverket: Svaneholm Open


Mats Wilander och John McEnroe. Den 26 juni är de redo att utmana varandra och andra stjärnor som Henri Leconte och Goran Ivanisevic i den första historiska upplagan av Svaneholm Open.

Tennisstjärnorna på slottet

Snart belägras Svaneholms Slott av världsettor, Grand Slam-segrare och Davis Cup-mästare! Krydda anrättningen med välkända artister, fotbollslegendarer och föreläsare i toppklass och du förstår att Svaneholm Open blir ett event långt utöver det vanliga.

Det fanns en tid då svenska tennis omnämndes med beundran, respekt och fruktan. En tid då spelare från Sverige plockade ATP-titlar som om de plockade äpplen från ett träd. En tid då svenska tennisproffs kunde vara rankade bland de 60 bästa i världen men ändå inte ligga på topp 10-listan i Sverige.

Den tiden finns inte mer.

Idag är Sverige en blåbärsnation i tennisvärlden, med blygsamma framgångar på damsidan och i stort sett obefintliga sådana på ATP-touren.

Många initiativ för att lyfta svensk tennis
Initiativen för att ändra riktningen och sätta svensk tennis på rätt kurs igen har varit många genom åren, de positiva effekterna desto färre. Då plötsligt dyker en man vid namn Mårten Hedlund upp och rör om i grytan.

Mårten Hedlund
– En ATP Champions Tour tävling, med spelare som någon gång under sin karriär har varit världsetta, är ett utmärkt sätt att påminna oss och nya generationer om vilka starka profiler som tennisen haft i världen och i Sverige, säger Mårten Hedlund, mannen bakom Svaneholm Open.

Precis som alla oss andra tennisälskare när han en dröm, eller låt oss kallade det vision, om att Sverige en gång ska återuppstå som en tennisens stormakt. Men medan många av oss andra låter drömmen stanna vid just en dröm, har Mårten Hedlund skridit till verket.

– Våren 2018 fick jag en förfrågan om att gå in och sponsra en svensk tennistalang. Min snabbanalys var att det krävdes något större för att få fart på svensk tennis igen. Iden kom alltså genom att jag ville starta en ny stark akademi som utvecklade målfokuserade ungdomar mentalt, fysiskt, idrottsligt och finansiellt, säger Mårten Hedlund.

Ny storhetstid på väg?
Mårtens dröm om ny storhetstid födde idén om att skapa en unik tennistävling i Skåne, med inspiration från Wimbledon och med idel ädel tennisadel på plats.

– Jag ville bygga akademin i ett mindre samhälle, där akademin fick stor plats. Av en tillfällighet hamnade vi i Skurup. Tanken med Svaneholm Open kom till efter ett samt med Richard Lewis, CEO på All England Lawn Tennis Club, som i sin tur ledde till ett möte med David Massey på ATP.


Skissen som blev verklighet. Den 26-29 juni arrangeras Svaneholm Open och den 27 juni Regional Business Summit på Svaneholms Slott.

Allt gick fort, det under vintern florerande ryktet om att en så kallad ATP Champions Tour-tävling skulle spelas vid Svaneholms Slott var inte galenskap – det var i allra högsta verklighet. Och nu står vi här med blott dagar kvar till den första historiska upplagan av Svaneholm Open.

Siktar på ATP-status 2020
Allt bygger på visionen att få fram en ny svensk världsetta och i den processen ingår också planerna på en tennisakademi i området som under de fyra tävlingsdagarna då turneringen pågår gästas av ikoner som John McEnroe, Mats Wilander och Goran Ivanisevic.

Men det storslagna projektet stannar inte där – tanken är att Svaneholm Open redan nästa år ska transformeras till en ATP-turnering med dagens toppspelare på plats, samtidigt som tennisnostalgikerna får sina lystmäten stillade genom Champions Tour-eventet. Satsningens betydelse för det regionala och lokala näringslivet väntas bli stor.

– Svaneholm Open placerar regionen i ett fantastiskt sammanhang och kommer när allt är uppbyggt att betyda 200–300 nya arbetstillfällen i regionen.

Nostalgisk landskamp
I år får vi ”nöja oss” med det sistnämnda när Sverige, USA, Frankrike och Team World drabbar samman i en sorts landskamp som för tankarna till fornstora dagar och klassiska Davis Cup-triumfer. Som den mot USA 1984, när bollmaskinerna Mats Wilander och Henrik Sundström manövrerade ut John McEnroe och Jimmy Connors i ett fullsatt Scandinavium.

Kommer vi någonsin att få uppleva något liknande? Kanske inte. Men Svaneholm Open kommer garanterat att ge oss härliga vibbar och underhållning i absolut världsklass.

Måns Zelmerlöw dubblerar
Turneringen bjuder på en hel del underhållning även vid sidan av tennismatcherna. Det blir kändistennis med fotbollsprofilerna Olof Mellberg och Patrik ”Bjärred” Andersson tillsammans med artisten Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman. När After Tennis tar vid på kvällarna står förutom nämnde Zelmerlöw även det populära coverbandet Haaks på scenen.

En höjdare blir sannolikt också det ”skills game” som Wilander och de andra tennislegenderna kommer att mäta sina krafter i.

Fantastiska föreläsare
Dessutom arrangeras det en spännande Regional Business Summit med inspirerande seminarier där lokalt näringsliv och destinationsutveckling står i fokus. Svaneholm Open bjuder på en line-up av föreläsare i absolut världsklass. Bland annat får besökarna lyssna på en av Sveriges främsta entreprenörer och företagsledare, Magnus Helgesson.

Och då arrangörerna till turneringen haft den goda smaken att lagom till premiärupplagan av Svaneholm Open ansluta sig till Nätverket Österlen, kan du som medlem njuta av tennis och business i skönaste förening – till specialpris.

Business Summit
Hela programmet och en presentation av talarna hittar du här.

Ja, ni ser själva – Svaneholm Open är mycket mer än ”bara” en prestigefylld tennisturnering mellan några av världens genom tiderna bästa spelare. Vilket emellertid och givetvis är mer än gott nog. Alla vi som älskar tennis slickar oss om munnen vid blotta åsynen av det startfält som presenteras nedan. Herregud … Mats Wilander kommer, John McEnroe kommer och franske bolltrollaren Henri Leconte kommer. Kommer du …?

Text: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se

Svaneholm Open
Tävlingen spelas på gräs utanför Svaneholms Slott den 26–29 juni. Svaneholm Open ingår i ATP Champions Tour där tidigare Grand Slam-segrare, världsettor och Davis Cup-mästare möts under lättsammare former än på den vanliga ATP-touren.
Programmen för de olika dagarna, presentation av spelarna och biljettbokning hittar du på tävlingens hemsida www.svaneholmopen.com.

Svaneholm Open

Planerade frukostmöten

Nästa frukostmöte hålls på Ystads teater våren 2022.

AKTUELLA DATUM 2021

After work 2021
After work
4 november, Ystad

Det hände 2021
» Frukostmöte med Åsa Wikforss
» Frukostmöte med Börje Salming
» Frukostmöte med Oscar Hugoson
» Frukostmöte med Petra Malm

Det hände 2020
» Frukostmöte med Jessica Löfström
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf

Det hände 2019
» Frukost med Katarina Gospic
» Frukost med Therese Alshammar
» Frukost med Henri Reis
» Frukost med Albin Tingsvall
» Frukost med Janne Björge
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf
» Gåsamingel 2019

Det hände 2018
» Frukost med Kajsa Bergqvist
» Frukost med Ulrika Sandmark
» Frukost med Joakim Haeggman
» Frukost med Malin Tillmar
» Frukost med Olof Stenhammar
» Nätverket Open Golf
» Gåsamingel 2018

Det hände 2017
» Frukost med Anette Norberg
» Frukost med Anders Nilsson
» Frukost med Therese Sjögran
» Frukost med Fanny Sunesson
» Frukost med Lars Axelsson
» Nätverket Open Golf
» Gåsamiddag 2017

Det hände 2016
» Frukost med Nadja Casadei
» Frukost med ESS Lund
» Frukost med Anders Andersson
» Frukost med Eva-Lena Frick
» Frukost med Anna Bråkenhielm
» Nätverket Open Golf
» Gåsamiddag 2016

Det hände 2015
» Frukost med Emy Blixt
» Frukost med Anders Gärderud
» Frukost med Erik Hamrén
» Frukost med Helen Alfredsson
» Frukost med Daniel Berlin
» Nätverket Open Golf
» Jubileumsmiddagen 2015

Det hände 2014
» Frukost med Bert Karlsson
» Frukost med Ulrich Ammundsen
» Frukost med Helene Persson
» Frukost med Jan Sidemo
» Frukost med Johan Wester
» Nätverket Open Golf
» Gåsamiddag 2014

 

Följ Teambloggen på Facebook

Gilla oss på Facebook

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar