header20190423

Företag i Nätverket: Surbrunnsparken

Surbrunnsparken Anders Andersson
Surbrunnsparkens supersuccé!
Hemlagade luncher har gett Surbrunnsparken ett jätteuppsving
För fem år sedan förde Surbrunnsparken i Ystad en tynande tillvaro.
Idag har den hundratals lunchgäster varje dag och är skådeplats för den ena folkfesten efter den andra.
– Vi är stolta över det vi byggt upp, säger parkens ägare Anders Andersson som just blivit medlem i Nätverket Österlen.  
 
Folkets park i Ystad grundades 1896, då arbetarföreningen köpte det gamla värdshuset Surbrunn med tillhörande parkområde.
Här hade man på 1700-talet funnit en så kallad surbrunn – det vill säga en källa med vatten som ansågs vara hälsobringande – och hit förlade Ystads borgare och deras familjer gärna sina sommarutflykter under 1800-talet.

Samlingsplats för alla
Att parken förvärvades av arbetare var därför en smula kontroversiellt till en början, men det gick snabbt över och Surbrunnsparken blev så småningom en naturlig samlingsplats för alla ystadsbor.
Det är den även idag även om källorna till förlustelser har bytt karaktär.
Idag är det nöjen och konserter som attraherar, tillsammans med en omåttligt populär lunchrestaurang och en välbesökt minigolfbana.
– Min dröm är att skapa en familjepark med musik, utomhusservering och en levande miljö dit vuxna och barn gärna beger sig på söndagarna. Men det är svårt att förverkliga en sådan park när det byggs bostäder i den, säger Anders Andersson som äger Restaurang Surbrunnsparken.
Det Anders faktiskt HAR åstadkommit är i och för sig smått fantastiskt med tanke på de förutsättningar som gavs i samband med att han förvärvade parken för fyra år sedan.

Tog över 2009
När Anders, som tidigare hade jobbat inom transportbranschen och som grossist för italienska kläder, tog över driften 2009 var parken mer eller mindre bortglömd av de flesta.
– Jag visste nog inte riktigt vad jag gjorde när jag lade budet. Och det första året var segt, det hände nästan inget i parken men jag kände att det fanns potential, säger Anders som i många år extraknäckt som servitör, bartender och kock – kunskaper han skulle dra nytta av i satsningen så Surbrunnsparken.
Parkens restaurang har en lång och traditionsrik historia. Idag är det en modern restaurang med stora välbesökta kvällsevenemang. Men det är genom luncherna som Surbrunnsparken har återuppbyggt upp sin förlorade status.

Tufft i början
I februari 2010 började Anders och hans kollegor servera dagens lunch – ett projekt som dömdes ut av de flesta.
– Mycket riktigt kom bara ett 20-30 gäster i början till den stora lokalen vilket såg lite konstigt ut, minns Anders.
Dessa siffror skulle dock snart se annorlunda ut. Ryktet om den goda hemlagade maten spred sig ganska snabbt i regionen.
– Vi lagar all mat från grunden med riktiga råvaror, inga halvfabrikat. Det tar tid, kostar pengar – men vi älskar det. Och det har gett resultat, säger Anders stolt.

bild2
Det dagliga gästsnittet under luncherna steg i raketfart och idag äter mellan 250 och 300 gäster sin lunch i Surbrunnsparken. Imponerade siffror, men den moderna sannsagan om Surbrunnsparkens uppsving stannar inte vid luncherna. För i takt med att Anders och hans personal byggde upp ett gott renommé kring luncherna började man också få in bokningar för kvällarna. En parallell satsning på nöjesutbudet inleddes.

”Helt dött”
– När jag tog över parken var det så gott som omöjligt att få hit bra artister. ”Stället är ju helt dött, det kommer aldrig något folk dit” fick man ofta höra. Nu går det knappt en dag utan att jag får förfrågningar, säger Anders som nyligen fick ett annat kvitto på att hans koncept gett eko även i andra delar av landet.
– Ystads kommuns marknadsstrateg Itta Johnson skickade en bild till mig från Abba-museet i Stockholm. Bilden föreställde en Sverige-karta. En sak var lite konstig med den. Där Ystad ligger stod det inte Ystad, utan bara Surbrunnsparken ... Det är rätt häftigt faktiskt!
Irländsk afton, julbordsshower och danspartyn med kända artister är några av de årligen återkommande evenemangen i Surbrunnsparken där Armand Krajnc har arrangerat boxningsgala och dit kommunen de två senaste åren har förlagt sin pampiga Näringslivsgala.

Mer teater
– Jag har vågat tacka ja till många olika typer av evenemang. Vi har haft allt från barnföreställningar till jazz med Quincy Jones. Jag skulle vilja ha ännu mer teater och kanske också ha öppet mer om kvällarna, säger Anders. 
Det är tydligt att han brinner för parken i allmänhet och restaurangen i synnerhet. En passion Anders för övrigt delar med resten av personalen.
– Parken har blivit en viktig del av våra liv. Vi ringer ofta varandra utanför arbetstid för att diskutera nya idéer och evenemang. Visst är vi stolta över det vi har åstadkommit. Samtidigt finns det ännu mer att göra här.
Medlemskapet i Nätverket Österlen kanske kan stärka Surbrunnsparkens varumärke ytterligare – och vice versa.
– Det är det första nätverk jag är med i och jag är egentligen för dålig på att nätverka för att kunna utnyttja potentialen i det, men vi får se – jag hoppas förstås att det kan bli ett lyckat samarbete.
I 118 år har ystadsborna strömmat till Surbrunnsparken. Från början handlade det om jakten på hälsovatten – numera är det som sagt god mat och festliga framträdanden på scen som lockar.
I parken dit alla – oavsett politisk åskådning – alltid är välkomna …

Text och foto: Kostas Foussianis
E-post: resereportern@gmail.com
 
FAKTA SURBRUNNSPARKEN
Surbrunnsvägen 24, Ystad
Telefon: 0411-192 00 / 070-2283300
Hemsida: www.surbrunnsparken.se
E-post: info@surbrunnsparken.se

 
bild3
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar