header20190423

Företag i Nätverket: SMP Sweden

mathias_soderlind.jpg
Mathias Söderlind sköter all kommunikation med sin handsktillverkare i Pakistan från datorn hemma i Ystad.

Mathias ger kunderna det rätta greppet

SMP Sweden ny medlem i Nätverket Österlen

Mathias Söderlind höll på med hästsport i flera år och hann med att köra många bra travhästar. Men greppet om tömmarna var han aldrig riktigt nöjd med. Till slut bestämde han sig för att ta fram egna handskar. Nu finns de på marknaden, samtidigt som produktionen också spiller över på andra sporter.

- Jag visste precis vilka handskar jag ville ha och hur de skulle se ut. Däremot visste jag inte vem som kunde tillverka dem. Efter en lång och ingående studie av marknaden för tillverkare hittade jag en stor producent i Pakistan. Där gör jag nu alla de handskar jag har i sortimentet, berättar Mathias.

Produktion med hjälp av sms
Han medger att det kanske hade varit mer praktiskt att ha tillverkningen på lite närmare håll. Men företaget i Pakistan är högt specialiserade och har inga problem att leva upp till de krav på kvalitet och leveranser som Mathias har.

- Vi kommunicerar via Skype, mejl och sms. Det går alldeles utmärkt. En av de handskmodeller jag har tagit fram föregicks av 1 184 meddelanden. Allt blev helt rätt, säger Mathias.

SMP Sweden, som är namnet på Mathias företag, satsar i första hand på hästsporten. Där har Mathias dels egna erfarenheter, dels att brett kontaktnät.

mathias_galopp.jpg
Hästsporten är den största marknaden för SMP Sweden, men produkter tas också fram för andra sporter.

Utveckling tillsammans med de aktiva
- Det gör bland annat att jag kan utveckla produkter tillsammans med de aktiva. Målet är alltid att hitta den optimala och mest prisvärda produkten för varje användningsområdet – om det så är inom trav, galopp eller annan hästsport som handskarna ska användas.

Mathias har hela tiden användarna och deras önskemål för ögonen när han tar fram exempelvis en ny handske. Han skulle aldrig komma tanken att ta fram en produkt och sedan låta marknaden ta ställning till om det är bra eller inte.

- Våra produkter kommer fram som ett resultat av ingående diskussioner med de som kan vara mina kunder. Det gör att både design och materialval görs efter de verkliga behoven hos användarna. Den som har ett önskemål om att designa, ändra eller nyskapa är alltid välkommen att höra av sig, säger Mathias.

Satsar på ett nät av återförsäljare
På samma sätt har SMP Sweden gått till väga när man nu håller på att bredda sitt kundunderlag. Till sporter som golf, curling och skate finns exempelvis produkter framme eller är på väg.

Många av produkterna säljs via företagets egen webbplats, men målet är att bedriva försäljningen via återförsäljare.

- Det är den bästa lösningen både för kunderna och de tilltänkta återförsäljarna. Då kan jag dessutom fokusera helt och hållet på produktutveckling.

mathias_handskar.jpg
Handskarna från SMP Sweden är framtagna i nära samarbete med de idrottsutövare som ska använda dem. Hög kvalitet är ett måste, möjlighet att sappa på mobilen ett extra plus.

Nätverket ger energi
Mathias startade sitt företag för två år sedan och trots att sortimentet redan är tämligen brett har han valt att skynda långsamt.

- Jag tar ett steg i taget. Det viktiga är att bygga upp en solid krets av nöjda kunder. Och att inte glömma bort att ha roligt själv på vägen, säger Mathias.

I det sammanhanget är Nätverket Österlen också en viktig partner för Mathias.

- Det håller hög standard, det är lockande med de föreläsare som bjuds in och närheten till alla medlemmar i Nätverket är också en positiv erfarenhet. Energin som infinner sig efter ett frukostmöte gillar jag och min förhoppning är att flera medlemmar ska kunna ta del av mina produkter och att även jag kan vara till nytta för de duktiga ungdomar som finns i Team Nätverket.

Text och foto: Lars Fredell, 
informationsansvarig Nätverket Österlen
Galoppbild: Elina Björklund

logo-smp-sweden.jpg

Adress: Lilla Tvärvägen 32, Ystad

Webbplats: www.smpsweden.se

Facebook: www.facebook.com/SMP-Sweden
Telefon: 070-237 06 31

E-post: mathiassoderlind@hotmail.com

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar