header20190423

Företag i Nätverket: SMP Mäklaren i centrum

Hardy Gögelein, SMP Mäklaren i centrum
Härlige Hardy – ingen vanlig fastighetsmäklare
Hardy Gögelein är mäklaren som sålt slott, kyrkor … och ett helt stadskvarter!
Två finansiella kriser har tvingat honom att byta riktning.
Men när den tredje kom hade han redan funnit sin utstakade väg – den till solens och havets Ystad – och då kunde inget stoppa honom.
Möt Nätverkets senaste medlem; företagsmäklaren Hardy Gögelein.


Hardy Gögelein är ingen vanlig fastighetsmäklare.
För det första är han specialiserad på kommersiella fastigheter och företag.
För det andra är han raka motsatsen till den allmänna – och förvisso grovt generaliserade – bilden av hur mäklare brukar vara. Det vill säga lite grå och formella kanske rent av tråkiga, möjligen som en oönskad effekt av ambitionen att ge ett seriöst intryck i tider när etiketter som heder och ärlighet inte direkt är intimt förknippade med denna yrkesgrupp.

Hardy skrattar ofta, ett stort men inte störande högt, bullrande skratt och på sitt eget speciella sätt inger han omedelbart förtroende samtidigt som han framstår som lite av en härlig mysfarbror.
Förmodligen känner tvååriga taxen Waldy samma sak för han far upp och ner och runt sin husse under den timmeslånga intervjun i enplansvillan på Drottning Margarethas väg i Ystad. 

– Waldy är en bra kompis och framför allt är han en tax. Taxar är den vanligaste hunden i Tyskland och alla heter Waldy… haha.
Hardy Gögelein skruvar lite på sig, smuttar lite på kaffet och pekar ut genom fönstret i uterummet som vetter mot söder och från vilket man har en härlig utsikt över havet och rapsfältet i väster.

– Jag började fundera över hur jag ville ha det som pensionär och kom fram till att jag ville bo så långt söderut som möjligt, vid en plats nära havet, säger Hardy.
Med dessa premisser var Ystad det naturliga valet och 2010 gick flyttlasset från Göteborg där han bott i 25 år. Hardy återvände därmed till staden till vilken han invandrade från Tyskland i mitten av 1970-talet.

– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande. Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.

– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.

Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

Projektet stoppades emellertid när den tyska bankkrisen slog till 1995, varpå Hardy övergick till sitt nuvarande koncept – att förmedla företag och kommersiella fastigheter, allra helst i kombination med varandra.
– På landsbygden är det i regel så att den som har ett företag oftast äger fastigheter och när det är dags att sälja ska rubb och stubb bort. Då behövs någon som behärskar såväl värdering som försäljning.
Hardy Gögelein

Detta var Hardys grundteori och det visade sig snabbt att hans företag SMP (namnet var alltså detsamma även efter verksamhetsreformen) skulle bli framgångsrikt på den nya marknaden.
I samband med finanskrisen har det gått lite trögt med affärerna men Hardy är inte den som ger upp eller tappar sugen i första taget.
– Risken vid företagsöverlåtelser är stor för banker så det är klart att krisen har påverkat affärerna. Mellan 2009 och 2012 har de varit väldigt restriktiva men jag tycker mig kunna skönja en ljusning i år.
Apropå banker så har Hardy en del tankar och synpunkter när det gäller den så kallade bostadsbubblan i Sverige.

– Generellt sett är prisnivån alldeles för hög och visst kunde bankerna agera annorlunda vid kreditgivning. Folk är för högt skuldsatta och bankerna bär en stor del av skulden till det, säger Hardy som under 14 år drev verksamheten tillsammans med två andra mäklare på kontoret i Göteborg.
2009 bestämde han sig för att sluta sin geografiska cirkel och flytta tillbaka till Ystad.

– Jag har haft och har fortfarande uppdrag över hela landet eftersom det inte finns någon anledning att begränsa sig till en lokal marknad. Men samtidigt tar resorna mycket tid och därför har jag börjat fokusera mer på södra Sverige.
En ambition som förstås går hand i hand med Hardys inträde i Nätverket Österlen. Hardy deltog i frukostmötet på Autoseum i Simrishamn och är imponerad av vad han sett av Nätverket så här långt.

– Jag gillar konceptet. Det verkar som om föreläsarna överlag håller hög klass och så är förstås kundkretsen intressant för mig.
Med hjälp av Nätverket och frukostmötena hoppas Hardy kunna exponera sitt företag och nå ut till fler kunder.
– Nätverket Österlen verkar inte vara en klubb för inbördes beundran. Man har ett konkret utbyte och kan skapa nya affärsrelationer. Det gillar jag, säger Hardy och tillägger:
– Och så är jag en människa som vill vara delaktig och närvarande där det händer saker. I Göteborg var jag politiskt aktiv i många år och nu har jag redan blivit invald i styrelsen i föreningen Ystads Kallbadhus… haha.
Hardy skrattar igen.

Det är uppenbart att han hittat rätt i livet och uppnått en livskvalitet som han klär i ord när samtalet av någon anledning glider in på det sydtyska landskapet Baden Württembergs (från vilket Hardy härstammar) förtjänster:
– Där finns god mat och bra viner … vad mer behöver man?
En hel del skulle svaret vara på Hardys retoriska fråga – om den gällde vilka egenskaper en företagsmäklare bör besitta.
– Att sälja företag och kommersiella fastigheter är inget för stressade själar. Det kan ta månader, år… ja, i alla fall minst ett halvår, konstaterar Hardy som själv säger sig ha både goda nerver och en stor portion tålamod till sin hjälp.
Hardys specialisering är också hans styrka. Det är en exklusiv och i Sverige inte särskilt vanlig kompetens att vara en fastighetsmäklare som både kan värdera och sälja ett företag och allt vad där hör till.

Genom åren har för övrigt en del mer udda fastigheter fastnat i Hardy Gögeleins nät.
– Jag har sålt både slott och kyrkor och en gång sålde jag ett helt kvarter i Laholm. Där fanns ett hotell, tre restauranger, yrkesskola och en teater. Det tog tid, jag menar bara visningen... ja, du kan ju själv tänka dig, haha! Men det gick vägen till slut och alla var nöjda och glada.

En parentes till den sistnämnda affären visar också att Hardy har byggt upp ett gott rykte i branschen. I december 2011 tog nämligen säljaren av stadskvarteret i Laholm kontakt med Hardy igen.
– Han var å sin brors vägnar ute efter en kommersiell lokal – ett kafé eller gatukök ute på Österlen – och frågade om jag kunde hjälpa honom. Tre veckor senare flög brodern ner från Dubai och blev kort senare ny ägare till Mariakaféet i Ystad.

Historien är inte unik. Hardy har många återkommande kunder som minns hans hängivna jobb och ibland återkommer trots att det kan ha gått ett helt decennium sedan de gjorde affärer med varandra.
Och lita på att den hängivna kundkretsen kommer att utökas ytterligare när nu Hardy blivit en i Nätverket Österlens växande skara av medlemmar.

Text och foto:
Konstantin Foussianis
kungnesta@yahoo.com
Tel: 0734-424837
 
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar