header20190423

Företag i Nätverket: Rappholtphoto

rappholtphoto
Mästerfotografen i Sankt Olof
Våra egna ”amatörpaparazzis” Kostas och Hans-Eric i all ära – nu har vi glädjen att välkomna en riktig proffsfotograf till vår gemenskap.
– Jag ser fram emot att utveckla mitt företag med hjälp av Nätverket Österlen, säger Jens Rappholdt som driver Rappholtfoto i Sankt Olof.

 
Trots att klockan inte ens slagit 9 på morgonen när Nätverket besöker vårt senaste medlemsföretag, råder det full aktivitet Rappholt Photo.
Ett kamerahus här, ett objektiv där. Olika sorters förvaringsväskor, remmar, batterier, sladdar och all möjlig annan utrustning i vilken en stor spindellik ”drönare” – vi återkommer till den – är särskilt iögonfallande.

Jens Rappholdts studio på Järnvägsgatan i Sankt Olof är ett enda stort myller av fotorelaterade prylar och mitt i allt står han själv med telefonen i högsta hugg.

Som vanligt – det tog några månader innan vi lyckades hitta en lämplig tid för intervjun – har han mycket att göra.
– Det är mycket husfotograferingar just nu och så fick jag just en ny beställning på ett jobb i Lund, säger Jens Rappholdt som helt uppenbart är bättre på att fotografera än han är på att tacka nej till uppdrag.
Mycket bättre.  
Populär Malmö-bild
Den 41-årige proffsfotografen kan inte bara visa upp en portfölj med bilder vars kvalitet och skönhet får de flesta att häpna – han har också mätbara bevis på sin skicklighet. Hos världskända Shutterstock – som kvalitetsgranskar varje enskild bild från de fotografer som är tillräckligt duktiga för att få leverera sina alster till dem – finns till exempel en mängd bilder signerade Jens Rappholdt. En av dem är för övrigt den mest sålda bilden (av alla i hela bildbanken) på malmöskrapan Turning Torso.
Och visst siktar Jens högt – det är bland annat därför han har gått med i Nätverket Österlen.
– Jag tror att jag genom Nätverket kan hitta fler kundkontakter och utveckla mitt företag ytterligare. Det ger ett stort utbyte att träffa andra företagare, säger han.

Tidigt intresse
Jens intresse för fotografering odlades redan i barndomsåren då han for fram med sin budgetkamera i Kodaks så kallade instamaticserie.
Numera är utrustningen avsevärt dyrare.
Men ska man fotografera hus ovanifrån krävs förstås att man har de rätta grejerna. Som den GPS-styrda och gyrostabiliserade drönaren – en sorts flygande farkost som kan utrustas med en kamera och ta bilder högt ovanifrån. Drönaren kan sväva omkring i 11 minuter innan batterierna behöver bytas och den är perfekt för husfotograferingar – ett segment som just nu utgör en betydande del av Jens Rappholdts verksamhet.

Långa dagar
Han far och flänger mellan studion i Malmö och den i Sankt Olof och ungefär det geografiska spannet har också hans kundkrets.
– Ibland är jag inte klar förrän framåt midnatt så visst har jag många uppdragsgivare. Men jag
02
klagar inte, det skulle vara värre om det vore tvärtom, säger Jens vars studio ligger i den egna bostaden – tillika Sankt Olofs före detta posthus – mitt emot den gamla tågstationen.
På gården är en ny studiobyggnad under uppförande. Där ska det vara högt i tak och öppet i nock för att ge utrymme för kreativitet och inspiration att flöda.
– Just kreativiteten och idérikedomen är mina främsta styrkor som fotograf. Jag har lätt för att hitta nya infallsvinklar när jag fotograferar och ser snabbt bilden i huvudet redan innan jag tagit den, säger Jens som direkt efter gymnasietiden gick en fotoutbildning via Folkuniversitetet i Lund.

Gravida kvinnomagar
Därefter har han under 20 års tid samlat på sig rutin och kompetens som gjort honom till en flitigt anlitad fotograf med många olika typer av uppdrag. Jens – som även har en IT-utbildning i sitt CV – har genom åren fotograferat allt från närbilder på gravida kvinnors magar (!) till ryska toppmodeller och spralliga apor på Gibraltar. Vidare tar han sig an bröllop och möhippor, porträttfotograferingar, reklamuppdrag, skolfoton, med mera. Oavsett om det handlar om privatpersoner eller företag så kan den som anlitar Jens vara säker på att resultatet andas kvalitet och professionalitet.
– Jag arbetar med varje enskild bild för att den skall bli så levande och personlig som möjligt, säger Jens som på sin hemsida även har en shop där man kan köpa bilder i kategorier som städer, mat, djur och människor.

Intresserad av film
Jens passion för det visuella omfattar dock inte enbart stillbilder. Han är även mycket intresserad av film.
– I framtiden hoppas jag kunna ägna mig mer åt rörliga bilder. Redan nu i maj har jag ett projekt där jag ska jag göra en film om riddare.
I agendan för maj har Jens prickat in en annan händelse han blickar an med stor förtjusning– frukostmötet med Nätverket Österlen på Hotell Svea i Simrishamn. 
– Det ska bli jätteintressant att gå på mitt första frukostmöte och att lyssna på Erik Hamrén. Så det ser jag verkligen fram emot.
En bild säger mer än tusen ord sägs det och det gäller i allra högsta grad Jens Rappholdts foton.
Ta en titt på hemsidan och ser det med egna ögon.

Text och foto: Kostas Foussianis
E-post: press@natverketosterlen.se
 
RAPPHOLTPHOTO
Webb: http://rappholtphoto.se
E-post: rappholtphoto@gmail.com 
Telefon: 0708-588963
Studio Malmö: Davidhallstorg 9.
Studio St Olof: Järnvägsgatan 8.
jens-rappholt2
Jens Rappholt - Rappholtphoto
 
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar