header-sommar-2022

Företag i Nätverket: Österlens Hästtransportcenter

01
 
Familjeföretaget blickar mot Europa!
Det började som en kompletterande verksamhet med endast två vagnar.
22 år senare har företaget ett 80-tal vagnar i lager, omsätter över 10 miljoner kronor om året och bedriver egen import från centrala Europa.
Det har gått snabbt uppåt för Nätverket Österlens färskaste medlem, Österlen Hästtransportcenter.
 
Mitt ute på det vidöppna österlenska slättlandskapet, strax utanför Löderup, ligger en hästgård. Det är långt ifrån den enda gården av detta slag på Österlen men det är något som skiljer just denna från de andra.
På den stora gårdsarealen ryms nämligen inte bara hästar utan också transportvagnar av olika slag, främst hästtransporter och släpvagnar.

Grundades 1992
Här har familjeföretaget Österlens Hästtransportcenter – inom vilket också mamma Carina och yngste sonen Viktor jobbar – huserat sedan 1992. Det var då pappa Per-Göran Gunnarsson startade verksamheten som ett komplement till lantbruket, som vid den tidpunkten var familjens huvudnäring.
– Sedan dess har det ju hänt en del kan man säga. Vi har växt successivt och inte minst sedan Viktor började jobba på heltid med bland annat import och försäljning via internet, säger Per-Göran som knappast hade kunnat ana att företaget skulle bli så stort att det omsatte över 10 miljoner kronor.
Men så är alltså fallet.

En viktig tillväxtfaktor är att Österlens Hästtransportcenter – som bland annat kan stoltsera med Sveriges största lager nya modeller av de populära hästtransporterna Cheval Liberté Humbaur – numera importerar sina vagnar från centraleuropa. Frankrike, Tyskland och Polen får regelbundna besök av Per-Göran och hans familj. 

Olika kulturer
– Att jobba med Europa är stimulerande för det betyder att vi måste kunna hantera olika affärskulturer. Tyskarna är väldigt noggranna i allt de gör medan fransmännen har inställningen att allt löser sig. Till exempel.
Österlen förknippas ofta med närheten till havet, vackra vyer och en rik gastronomi. Däremot inte med ett centralt läge. När man talar om Österlens geografiska position i riktningsbestämmande avseende är det oftast som ”där borta” eller “ute på Österlen”.
Per-Göran går mot strömmen.
– Som företagare på Österlen ligger vi centralt på Europakartan. Jag skojar inte. Titta här. Vi har en perfekt position, säger han och pekar ut de platser – söder om Poznan, strax utanför München samt i närheten av Paris – från vilka företaget importerar sina produkter.

Nyblivna medlemmar
En härlig inställning i jantelagens Sverige, eller hur?
Och kanske kan den smitta av sig på företagen i Nätverket Österlen, där Österlens Hästtransportcenter nu alltså blivit medlemmar.
– Det ska bli trevligt att träffa andra företagare och knyta kontakter. Förhoppningsvis kan det ge ringar på vattnet för oss, säger Per-Göran medan Viktor visar upp några av släpvagnarna och hästtransporterna som står parkerade på gården.
Viktor är kockutbildad och har jobbat på olika bagerier, bland annat Vendel Bakery och Olof Viktors, men trivs utmärkt med sin roll i företaget.
– Jag sköter marknadsföringen på internet och det är en ganska viktig del. Vi har ju kunder över hela Götaland numera, säger Viktor.
Kundkretsen skiljer sig beroende på om det är släpvagnar eller hästtransporter. I den sistnämnda kategorin är det oftast privatpersoner medan entreprenadkunder som exempelvis vedtransportörer är en viktig målgrupp när det handlar om släpvagnarna.

Inga mellanhänder
– Vår styrka är framför allt att vi importerar våra vagnar i egen regi och utan mellanhänder. Vi har ett stort sortiment av kvalitetsvagnar som är snabbt tillgängliga för leverans. Vi försöker ha så många vagnar som möjligt hemma, i olika färgkombinationer, säger Viktor som är den som sätter sig i bilen för att transportera vagnarna till mer långväga kunder.
– Ibland möts vi på halva vägen. Bor kunden i Stockholm är det standard att vi träffas i Jönköping. Jag trivs på vägarna, det är lugn och skönt och man har tid att tänka och koppla av.
Företaget satsar också hårt på att visa upp sig vid olika mässor. såsom Göteborg Horse Show, MILA-mässan I Malmö och Falsterbo Horse Show. En annan betydelsefull försäljningskanal är den som finns online.
– Den biten blir allt viktigare. Folk mejlar hellre än de ringer verkar det som, säger Viktor som är ansvarig för företagets internetförsäljning.

Nätverkets sajt lockar
Den höga besöksfrekvensen på Nätverkets Österlens hemsida – och inte minst det faktum att de som surfar in på sajten tenderar att stanna kvar under lång tid – var för övrigt ett tungt vägande argument när Per-Göran och Viktor bestämde sig för att bli medlemmar.
– Jag är imponerad av hur Nätverket har utvecklat konceptet sedan starten. Vi har varit med på ett frukostmöte tidigare, när Percy Nilsson föreläste, men det ska som sagt bli spännande att ta del av det som fullvärdiga medlemmar, säger Per-Göran Gunnarsson och får nickande medhåll av Viktor.

Vi hälsar Österlens Hästtransportcenter välkommen till gemenskapen i Nätverket. Vi blir som synes fler och fler som vill träffas för att knyta kontakter och vårda relationer under den gemensamma nämnaren att vi verkar eller vill verka på Österlen.
Mitt ute i ingenstans.
Men också, som vi just fått veta, centralt i Europa …

ÖSTERLEN HÄSTTRANSPORTCENTER
Adress: Tjugovägen 196, 271 77 Löderup.
E-post: info@osterlenshtc.se eller viktor@osterlenshtc.se
Telefon: Per-Göran: 070-528 24 06, Viktor: 073-681 02 87.
Öppettider: Normalt vardagar 9–17. Kvällsöppet efter överenskommelse.


02
03

Text och foto: Kostas Foussianis
E-post: resereportern@gmail.com
 
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

Nätverkskalender

teatern ystad 225px

Följ Teambloggen på Facebook

Gilla oss på Facebook

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar