header2021 höst

Företag i Nätverket: Österlenkryddor

IMG 4240

Gotländsk passion kryddar Österlen

På jakt efter en smakrik julklapp till dina anställda? Sugen på att testa en ny miljö för nästa konferens? Eller vill du bara, bildligt och bokstavligt, sätta lite extra krydda på söndagsmiddagen med familjen?
Oavsett vilket så är det Nätverket Österlens senaste medlemsföretag du ska vända dig till.

”Drömmar är livets krydda” skrev den nu 73-årige och tyvärr svårt sjuke danske författaren Troels Kløvedal en gång i tiden.
För gotlänningen Anders Persåkre var det drömmen om att en dag återvända till jordbruket och starta en egen verksamhet som förde honom till Österlen.
– Jag är uppväxt på landet hemma på Gotland där jag brukade sommarjobba på små gårdar. Så intresset för jordbruk växte fram tidigt, säger Anders som efter lumpen gjorde karriär inom det militära.

Tog över 2014
Nedläggningarna av förbanden på Gotland medförde att han flyttade till Skåne sommaren 2005. Anders fick anställning på P7, men lämnade försvarsmakten 2008 för att istället börja arbeta som enhetschef på samhällsrådgivaren Ramböll.
Med ryggsäcken full av erfarenhet och huvudet av idéer fick Anders våren 2014 chansen att ta över verksamheten på Österlenkryddor, som han nu driver tillsammans med hustrun Cherztin. Paret bor och arbetar på gården utanför Köpingebro, där företaget i ett drygt decennium har hållit till med kryddodlingar och butik.
– Vi är unika eftersom vi är ensamma om att odla allt själva istället för att köpa in kryddor, mixa dem och sätta egen etikett på dem. Till och med chilin odlar vi här på gården, säger Anders och pekar ut över odlingarna där saffransblommorna tittar fram under halmen som lagts över för att skydda den dyrbara julkryddan.

collage.jpg

KRAV-märkta varor
Österlenkryddor odlar och säljer äkta svenska kryddor som de dessutom snart (statusen uppnås vid årsskiftet) kan klistra etiketten KRAV-märkt på.
– Att verka för en hållbar utveckling är viktigt för oss och därför är KRAV-märkningen det enda rätta i längden, menar Anders, vars passion för jordbruk i allmänhet och kryddodling i synnerhet genomsyrar hela intervjun.
Inne i butiken är det mer folk än vanligt denna söndagsförmiddag, som Anders inlett med att packa klart de 1 481 julgåvor som Sjöbo kommun beställt till sina anställda.
– Det var en stor order och det är förstås jättekul. I presenten har vi lagt produkter från samarbetspartners som Petersborgs Gård, Chokladbiten och Öspabs Fruktodling.

”Måste samarbeta”
Just samarbeten är något Anders och Cherztin – som i skrivande stund vidareutbildar sig på Cypern – brinner starkt för.
– Vi lever i mångt och mycket på turismen här på Österlen och för att nå framgång måste vi samarbeta. Gör vi det är det lättare att locka folk till regionen, säger Anders samtidigt som en kund påkallar hans uppmärksamhet vid en av butikshyllorna.
Medlemskapet i Nätverket Österlen är ett led i ambitionen att hitta nya samarbetspartners och kundsegment. Men också i satsningen på ökad spridning inom landet och så småningom även internationellt.
– Det jag sett av Nätverket hittills har imponerat på mig. Konceptet känns spännande och helt rätt för oss, och det ska verkligen bli kul att vara med, säger Anders.
Han menar själv att han driver Österlenkryddor vidare i gammal regi med nya visioner. De sistnämnda är många och bottnar i en innovations- och idérikedom som tycks prägla både Anders och hans hustrus karaktär.

Egen glass
– Vi är väldigt nyfikna och gillar att prova nya saker. Stjälksellerin är ny för året och vi har även experimenterat med ingefära och saffran. Förra sommaren testade vi, efter att ha genomgått en utbildning i glasstillverkning, att göra egen glass som vi serverade i vårt sommarcafé.
Förutom att handla i butiken eller njuta av kvalitetsglass, kan man sommartid även vara med i de kryddvandringar som anordnas på gården och som kommande säsong tillförs en ny dimension.
– De guidade turerna blir lite mer djupgående. Deltagarna kommer att få provsmaka och även blanda sina egna kryddor, säger Anders.

IMG_1443.jpg

Mysig champagnefrukost
För dem som bara vill ha en introduktion till kryddornas underbara värld finns möjligheten att på egen hand gå en tur med guidning via app. Lavendel-morgon är ett annat evenemang som Österlenkryddor anordnar under sommaren.
– Morgonen inleds med champagnefrukost i gårdens konferenslokal samtidigt vi berättar historien om lavendel och ger våra bästa odlingstips. Sedan får man plocka med sig en egen bukett och lära sig hur man binder sin egen lavendelkorg, säger Anders och blickar ut över det österlenska vinterlandskapet.
Han tar en kort paus och säger sedan, med något drömmande i röst och blick:
– Det finns ingen vackrare plats än denna när lavendeln står i full blom ...

Text och foto: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

ÖSTERLENKRYDDOR AB
Karlfältsvägen 363,
Länsmansbostället
271 73 Köpingebro
Telefon: 0411-55 06 06
E-post: info@osterlenkryddor.se
Hemsida: www.osterlenkryddor.se

osterlenkryddor.gif

Planerade frukostmöten

Nästa frukostmöte hålls på Ystads teater våren 2022.

AKTUELLA DATUM 2021

After work 2021
After work
4 november, Ystad

Det hände 2021
» Frukostmöte med Åsa Wikforss
» Frukostmöte med Börje Salming
» Frukostmöte med Oscar Hugoson
» Frukostmöte med Petra Malm

Det hände 2020
» Frukostmöte med Jessica Löfström
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf

Det hände 2019
» Frukost med Katarina Gospic
» Frukost med Therese Alshammar
» Frukost med Henri Reis
» Frukost med Albin Tingsvall
» Frukost med Janne Björge
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf
» Gåsamingel 2019

Det hände 2018
» Frukost med Kajsa Bergqvist
» Frukost med Ulrika Sandmark
» Frukost med Joakim Haeggman
» Frukost med Malin Tillmar
» Frukost med Olof Stenhammar
» Nätverket Open Golf
» Gåsamingel 2018

Det hände 2017
» Frukost med Anette Norberg
» Frukost med Anders Nilsson
» Frukost med Therese Sjögran
» Frukost med Fanny Sunesson
» Frukost med Lars Axelsson
» Nätverket Open Golf
» Gåsamiddag 2017

Det hände 2016
» Frukost med Nadja Casadei
» Frukost med ESS Lund
» Frukost med Anders Andersson
» Frukost med Eva-Lena Frick
» Frukost med Anna Bråkenhielm
» Nätverket Open Golf
» Gåsamiddag 2016

Det hände 2015
» Frukost med Emy Blixt
» Frukost med Anders Gärderud
» Frukost med Erik Hamrén
» Frukost med Helen Alfredsson
» Frukost med Daniel Berlin
» Nätverket Open Golf
» Jubileumsmiddagen 2015

Det hände 2014
» Frukost med Bert Karlsson
» Frukost med Ulrich Ammundsen
» Frukost med Helene Persson
» Frukost med Jan Sidemo
» Frukost med Johan Wester
» Nätverket Open Golf
» Gåsamiddag 2014

 

Följ Teambloggen på Facebook

Gilla oss på Facebook

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar