header2021 höst

Företag i Nätverket: Old Garden Hotell

collage.jpg

Old Garden - new beginnings

Förre McDonalds-chefen nysatsar i hotellbranschen

Ett litet hotell med stort hjärta – och massor av charm.
Så skulle man kunna beskriva Old Garden Hotell om det inte vore för att det fanns en kanske ännu bättre etikett för det gamla gathuset på Dammgatan i Ystad.
Eller vad sägs om:
En liten bit av England – med hela Österlen utanför dörren?

Med sitt ypperliga läge ett stenkast från turistbyrån och mitt emellan järnvägsstationen och gågatan har Hotell Bäckagården i många år varit ett populärt boende bland såväl utländska som svenska turister.

Driftig entreprenör 
Och attraktionskraften har knappast minskat sedan den före detta McDonalds-ägaren Bengt Nilsson i februari tog över driften av hotellet. Bengt, som är en dokumenterat driftig och framgångsrik entreprenör, har redan hunnit sätta sin prägel på verksamheten. Namnbytet till Old Garden Hotell lyfter fram fastighetens anrika historia – grunden är från slutet av 1700-talet – samtidigt som det ger hotellet en bättre sökoptimering på internet. Det nya namnet för också tankarna till den engelska landsbygden, vilket är helt avsiktligt.

– Jag vill skapa en brittiskt inspirerad atmosfär och har fått hjälp att inreda och färgsätta i den stilen. Det ska vara lite gammeldags och mysigt, säger Bengt medan han ger en liten rundtur i huset.

Sju rum
På Old Garden finns sammanlagt sju rum, inklusive ett enkelrum och två familjesviter som består av två separata rum med en dörr mellan. Alla rum har egna badrum, LCD-tv och gratis internetuppkoppling. 

Men tjusningen med att bo på Old Garden Hotell är inte i första hand relaterad till rumstandarden. Det är istället i anläggningens gemensamma utrymmen som charmen verkligen sitter. Här finns ett trevligt sällskapsrum, en mysig matsal och inte minst en härlig innergård, där Bengt planerar att ha grillkvällar och andra arrangemang under sommaren. 

– Det ska kännas varmt och familjärt att bo här. Att checka in på Old Garden ska vara lite som att komma hem, fast utan vardagens krav och ”måsten”.

Personlig känsla
Service och gästfrihet är två termer som ofta återkommer när Bengt berättar om sina ambitioner för hotellet. Lojalitet är en tredje. 

– Personligt bemötande är en förutsättning för att få lojala kunder i den här branschen. Alla gäster ska känna sig speciella och viktiga och då gäller det att ta hand om dem på bästa sätt. 

Alla som har bott på stora hotell vet att man där ofta får en ganska standardiserad och inte så sällan opersonlig upplevelse. På Old Garden ska det alltså vara tvärtom. 

Just förmågan att skapa trivsel och serviceanda är en styrka hos Bengt och något han lyckades väl med på den McDonalds-restaurang han drivit i många år, men som han lämnade ifrån sig vid årsskiftet.

Ingen pension
Tanken var att gå i pension, men det dröjde inte länge förrän Bengt själv insåg att det inte skulle bli så. 

– Jag kände mig färdig med McDonalds men inte klar som entreprenör, säger Bengt som lite i periferin har haft planer på att driva hotellrörelse redan innan McDonalds-tiden. 

– Då dök plötsligt det här upp mitt framför ögonen på mig och då sa jag till min fru att jag bara måste testa. 

Sagt och gjort – blott några månader in på 2016 har Bengt och hans fru Jeanette redan kommit i gång med den nya verksamheten. De har tapetserat och målat om, satt dit ny inredning och utfört diverse förbättringar lite här och var. 

Och det känns onekligen som att de nya ägarna är på rätt väg. I alla fall att döma av de gillande kommentarerna från två kvinnor som äter frukost i matsalen den morgon Nätverket Österlen besöker Old Garden.

IMG_9763.jpg

Bästa betyget
– Vi hade nyligen en gäst som sa att han trivdes fantastiskt bra hos oss och att han ville komma tillbaka så fort som möjligt. Det är det bästa betyg man kan få. 

Bengt vill jobba så mycket som möjligt själv men inser att den förmodat höga beläggningen under sommaren lär kräva extra arbetskraft. 

– Sju dagar i veckan orkar jag inte. Min dotter kommer att hjälpa mig en hel del och så får jag anställa några också, säger Bengt som låter härligt entusiastisk när han pratar om planerna för Old Garden. 

Förutom de redan nämnda grillkvällarna på bakgården, är ambitionen att med jämna mellanrum servera Afternoon Tea med hembakta scones och annat gott. 

– Jag är väldigt förtjust i den brittiska kulturen och har bland gjort en fantastisk resa till sydvästra England.

Mindre affärsmöten
Med tanke på Wallanders höga popularitet i Storbritannien och BBC:s filminspelningar i Ystad, kan den engelska kopplingen bli ett vinnande koncept. 

Även för affärsgäster kan Old Garden vara ett alternativ. I matsalen finns möjlighet att hysa mindre affärsmöten som kan kombineras med lunch och fika. Kanske något för Nätverket Österlens medlemmar med andra ord …

– Jag brinner för lokalt nätverkande och har ju varit med i Nätverket i många år med McDonalds. Men frukostmötena krockade ofta med mina tjänsteresor till Stockholm så jag har inte kunnat vara så delaktig som jag önskat, säger Bengt som dock har för avsikt att ändra på den saken framöver. 

– Nu kommer jag att ha lite mer tid så ni lär nog få se mig oftare på frukostmötena. Det är jättekul med Nätverkets engagemang i idrotten.

Ekologisk frukost
På tal om frukost så är den måltiden givetvis av central betydelse för hur en hotellgäst upplever sin vistelse. Och här kommer det inte att tummas på kvaliteten på Old Garden. 

– När vi har fullbelagt blir det buffé och annars försöker vi anpassa oss efter gästernas önskemål. Det blir vita bönor, ägg och bacon som är klassiska ingredienser i engelsk frukost. Så långt det är möjligt vill jag servera mat med ekologiska och gärna närproducerade råvaror. Glutenfria alternativ kommer också att finnas på frukosten.

Det låter med andra ord som att alla gäster på Old Garden Hotell kan förvänta sig en god morgon i både bokstavlig och bildlig bemärkelse …

Text och foto: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se

OLD GARDEN HOTELL
Dammgatan 36, Ystad. 
Telefon: 0411-198 48
Hemsida: www.oldgarden.se
Antal rum: 7 st, varav 1 enkelrum och 2 familjerum.

logo.jpg

 

 

Planerade frukostmöten

Nästa frukostmöte hålls på Ystads teater våren 2022.

AKTUELLA DATUM 2021

After work 2021
After work
4 november, Ystad

Det hände 2021
» Frukostmöte med Åsa Wikforss
» Frukostmöte med Börje Salming
» Frukostmöte med Oscar Hugoson
» Frukostmöte med Petra Malm

Det hände 2020
» Frukostmöte med Jessica Löfström
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf

Det hände 2019
» Frukost med Katarina Gospic
» Frukost med Therese Alshammar
» Frukost med Henri Reis
» Frukost med Albin Tingsvall
» Frukost med Janne Björge
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf
» Gåsamingel 2019

Det hände 2018
» Frukost med Kajsa Bergqvist
» Frukost med Ulrika Sandmark
» Frukost med Joakim Haeggman
» Frukost med Malin Tillmar
» Frukost med Olof Stenhammar
» Nätverket Open Golf
» Gåsamingel 2018

Det hände 2017
» Frukost med Anette Norberg
» Frukost med Anders Nilsson
» Frukost med Therese Sjögran
» Frukost med Fanny Sunesson
» Frukost med Lars Axelsson
» Nätverket Open Golf
» Gåsamiddag 2017

Det hände 2016
» Frukost med Nadja Casadei
» Frukost med ESS Lund
» Frukost med Anders Andersson
» Frukost med Eva-Lena Frick
» Frukost med Anna Bråkenhielm
» Nätverket Open Golf
» Gåsamiddag 2016

Det hände 2015
» Frukost med Emy Blixt
» Frukost med Anders Gärderud
» Frukost med Erik Hamrén
» Frukost med Helen Alfredsson
» Frukost med Daniel Berlin
» Nätverket Open Golf
» Jubileumsmiddagen 2015

Det hände 2014
» Frukost med Bert Karlsson
» Frukost med Ulrich Ammundsen
» Frukost med Helene Persson
» Frukost med Jan Sidemo
» Frukost med Johan Wester
» Nätverket Open Golf
» Gåsamiddag 2014

 

Följ Teambloggen på Facebook

Gilla oss på Facebook

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar