header20190423

Företag i Nätverket: Ohlssons Basar

Olssons-basar
 
Ohlssons Basar – den lilla stormarknaden
Att shoppa kan vara trångt, stressigt, tidskrävande och långtråkigt.
Eller alldeles, alldeles underbart. 
Som på Ohlssons Basar – butiken där lekfullheten står i centrum och där du alltid hittar något som är nytt, kul och annorlunda.  
 
Har du någon gång kommit ut från en butik med en massa saker du inte hade en aning om att du behövde? Som du inte kunnat motstå att köpa på grund av deras roliga design, unika form eller smarta funktionalitet?
Inte?
Då har du nog aldrig satt din fot på Ohlssons Basar i Ystad .
Denna av festliga prylar så till bredden sprängfyllda butik har något för alla åldrar och smaker och de har det året runt.


Generösa öppettider
Man kan vara lika säker på att de med undantag av midsommardagen, juldagen och nyårsdagen alltid har öppet – som på att man vid varje besök hittar någon ny kul pryl bland butikshyllorna.
– Den som kommer in i butiken ska kunna hitta något som han eller hon inte har räknat med. Kanske en unik apelsinskalare, en köttbulleformare eller en nostalgiframkallande konservöppnare från Röda Klara, säger Åke Ohlsson som tillsammans med sambon Mia Svärd driver butiken.

Ohlssons Basar slog upp portarna för första gången den 10 maj 2003, då i den lilla lokalen som idag heter Prylboden och som ligger på Snedgränd.

11 år senare är ”basaren” lite av en institution på Ystads shoppingkarta.
Mycket i sortimentet är udda, annorlunda och inte så sällan rentav unikt. I butiken finns också ett stort basutbud av varor man behöver till hemmet men det går för den skull inte att på jämföra Ohlssons Basar med de stora butikskedjorna.
Olssons-basar2
Brett leksaksutbud
Inte minst för barnen finns ett brett sortiment av allt från maskeradkläder till de senaste legobyggsatserna. Leksaksavdelningen har alltid varit stor och har utökats ytterligare det senaste året.
– Vi har bland annat byggt om och bytt belysning på leksaksavdelningen och under året kommer vi att göra löpande förändringar för att bli en ännu bättre leksaksbutik, säger Mia.
En annan nyhet för året är att Ohlssons Basar har gått med i Lekia som är Sveriges ledande leksakskedja.
– Det innebär att våra kunder får tillgång till ännu fler unika produkter och förmånliga erbjudanden. Lekia har dessutom ett starkt samarbete med Lego som vi får ta del av.
En kul utveckling för leksaksavdelningen alltså. Men Ohlssons Basar har inte bara blivit en mer lekfull butik – utan också mer attraktiv för husägare.

Uppfräschad utställning
Ifjol byggdes utemöbelutställning om vilket visade sig vara en mycket uppskattad åtgärd. Redan i mars fanns alla krukor och utemöbler på plats i utställningen och kunderna verkar tro på en fin sommar.
– Konstrottingsoffor är väldigt populära och nu har vi även grupper med högre soffbord som gör att du verkligen kan utnyttja dem på flera sätt. Vi satsar även mycket på underhållsfria möbler som är snygga och enkla att torka av. Det är bara att komma och provsitta, eller provligga… utställningen är öppen! hälsar Mia som också berättar att de har skapat öar och inspirationsbord på avdelningen för heminredning.
Hennes och Åkes passion för jobbet och deras kreativa sinne avspeglas inne i butiken. Ohlssons Basar är inte bara ett familjeföretag – det är också en oerhört familjevänlig butik.
– Nästan all vår personal har varit hos oss länge och vi trivs tillsammans på jobbet, något som jag tror våra kunder märker, säger Åke som ser fram emot det nytecknade medlemskapet i Nätverket Österlen.

”Nätverket känns rätt”
– Det ska bli oerhört spännande att träffa andra människor som driver egen verksamhet, utbyta erfarenheter med dem och kanske göra affärer med dem i framtiden. Vi har övervägt att gå med i andra nätverk tidigare men det är först nu, med Nätverket Österlen, som det känns helt rätt.
Både Mia och Åke har ett stort intresse för entreprenörskap och hur man vidareutvecklar företag.
– Ett sätt är att knyta nya kontakter och ta till sig ny information och där tror jag att Nätverket kan vara berikande för oss, säger Mia.
Mia och Åke har enbart positiva intryck från Nätverket så här långt.
– Föreläsningen med Bert Karlsson var fantastisk! Och det är jättekul med den idrottsliga satsningen. Vi brinner för den lokala idrotten och har varit med och sponsrat både brottning och handboll. Det känns jättebra att ta det stödet till ytterligare en nivå, säger Åke.

Allt under ett tak
Att vara lyhörd för kundernas önskemål är något som kan tyckas självklart inom detaljhandeln men hos Ohlssons Basar handlar det inte om någon sliten klyscha.
Förra året byggde man om i butiken för att kunna göra plats för en särskild avdelning med tillbehör och säkerhetsutrustning för bebisar, detta efter önskemål från kunderna. Ohlssons Basar är en butik där du under ett och samma tak kan handla allt du behöver.
– Ungefär som IKEA, fast med den viktiga skillnaden att du och hustrun fortfarande är vänner när ni går ut ur affären, skojar Åke som dock tveklöst har en viktig poäng.
Butiksytan är relativt liten och sortimentet stort men ändå greppbart. Kort sagt så känns det inte som ett heldagsprojekt att åka till Ohlssons Basar och shoppa och man hittar det man söker ganska fort.
Enda nackdelen är väl egentligen att man hittar mycket mer än man söker. Risken är stor att man går in i butiken med en inköpslista innehållande tre saker och i stället lämnar den med tre påsar – fulla av grejer …

Text och foto: Kostas Foussianis
E-post: resereportern@gmail.com
 
Ohlssons Basar
Adress: Dragongatan 46, Ystad.
Telefon: 0411-181 91.
Fax: 0411-106 30.

Hemsida: www.olssonsbasar.se
E-post: ohlssons.basar@telia.com

Öppettider: Mån-fre 10-18, lör 10-16, sön 11-16.
 
Olssons-basar3
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar