header-sommar-2022

Företag i Nätverket: LMcon

LMcon
 
Tacka Rolf för tidningen!
Leveranserna går till storföretag som Apoteket, Volvo, SAS och Kappahl.
Och hans tidningsvagnar finns i hela landet från Luleå i norr till Ystad i söder. Genom sitt företag Lmcon har kreative Rolf Ljungkvist från Tomelilla erövrat landet.
 
De flesta svenskar har någon gång haft anledning att vara tacksam för att det finns en man i Tomelilla som heter Rolf Ljungkvist.
Vi vet bara inte om det.
Under flera decennier har Rolfs företag Lmcon – som står för Ljungkvist maskin consulting – nämligen tillverkat och vidareutvecklat de vagnar som tidningsutbärarna använder sig när de delar ut morgonblaskorna till svenska hushåll. Utan Rolf – inga tidningar.
– När jag började tillverka tidningsvagnar var de väldigt enkla, det var såna där mjölnarkärror med järnhjul. Men allt eftersom har jag förbättrat kvaliteten, säger Rolf Ljungkvist medan han visar Nätverket Österlen runt i lmcons lokaler på Fabriksgatan 4 i Tomelilla.
Utan den 68-årige hantverkaren skulle du inte heller kunna läsa några tidningar på flyget eftersom vagnarna du plockar dem från tillverkas av just lmcon. Tomelilla-vagnarna, med olika tidningar, finns i så gott som varje gate på flygplatser i hela landet.
– Jag har gjort vagnar åt bland andra SAS och Malmö Aviation, norska Widerøe, Icelandair och Finnair. Nu hoppas jag få in ett avtal hos Turkish Airlines också.
 
Apoteket, Kappahl, Volvo och SJ är andra stora kunder som Rolf levererat sina produkter till.

Förutom tidningsvagnar och produkter för materialhantering (såsom pallstöd, rullbord och backtrallar), tillverkar lmcon också olika sorters vagnar för exempelvis detaljhandeln och städbranschen. Och alla regionsjukhus i Sverige använder Rolfs vagnar för uttransport från sjukhusapoteken.

Inne på kontoret finns två kartor på väggen. Den ena föreställer Sverige och visar den geografiska spridningen av Rolfs tidningsvagnar, den andra är en världskarta som förkunnar att lmcons logga finns på produkter som levererats över hela Europa samt till Indien och Kina.
Inte så illa av ett enmansföretag från lilla Tomelilla. Men så är Rolf Ljungkvist en extremt driftig som ser möjligheter istället för hinder. 

– Jag är en kreativ människa som gillar att jobba. Det är nog en ganska bra kombination, säger han ödmjukt.
Kreativiteten får Rolf extra mycket utlopp för i smidestillverkningen som han har som en liten sidogrej i verksamheten. I en liten ateljé med fönster ut mot gatan står några skulpturer som alla har sitt ursprung i Rolfs sinne.
– Den där heter ”Första kärleken”, säger Rolf och pekar på skulpturen av en man som håller om en kvinna. – Den där heter ”Första kärleken”, säger Rolf och pekar på skulpturen av en man som håller om en kvinna.

– Och där har du en mamma som leder sina två barn in i bildandets värld. Min tanke var att den skulle stå utanför biblioteket i Ystad men så blev det inte…

Rolf – som också levererar ljuslyktor och ljusskåp till  minneslundar över hela landet – har både bildligt och bokstavligt många järn i elden.
lmcon2
På sin lediga tid är han aktiv inom rotary, är med i ett lokalt whiskysällskap och deltar flitigt i ett annat företagsnätverk, BNI.
Och så spelar han gärna golf.
Den 31 september gick det bra för honom. Då deltog han med ett lag i Nätverket Open på Tomelilla golfklubb – och vann!
Förstapriset – ett års medlemskap i Nätverket Österlen.
– Det var roligt att vinna tävlingen. Och jag ser fram emot året i Nätverket. Ni verkar ha bra fart i verksamheten och det är kul med satsningen på idrottstalangerna, att ni genom ert stöd ger dem vägledning och utbildning i deras karriärer. Nätverk överhuvudtaget är något jag brinner för, de fungerar ofta som dörröppnare rent affärsmässigt samtidigt som de också kan ge personliga vänner, säger Rolf, som du kan stifta bekantskap med den 27:e september då han bevistar sitt första frukostmöte i Nätverket Österlens regi.
Fast du träffar honom på sätt och vis redan imorgon bitti, när du med trötta ögon plockar upp tidningen ur brevlådan.
Skicka gärna en tacksamhetens tanke i riktning mot Tomelilla …

Fakta/LMCON
Medlem i Nätverket Österlen sedan: september 2013.
Omsättning:
Adress: Fabriksgatan 4, 273 30 Tomelilla.
Telefon: 0417-511313
Fax: 0417-511818


Text: Konstantin Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
E-post: resereportern@gmail.com
 
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

Nätverkskalender

teatern ystad 225px

Följ Teambloggen på Facebook

Gilla oss på Facebook

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar