header20190423

Företag i Nätverket: Kåseberga Lantbruk

IMG_0690.jpg

Pumpakungen på Österlen

Från 300 stycken till 300 ton – på 25 år!

Det började med några enstaka pumpor till en restaurang i början av 1990-talet.
Idag är han norra Europas största pumpaodlare.
– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort, säger ”pumpakungen” Leif Nilsson, vars företag Kåseberga Lantbruk är nybliven medlem i Nätverket.

1990 tog Vallbergasonen Leif Nilsson tillsammans med hustrun Ingela Mauritsson över familjens småskaliga verksamhet på Österlen. Isbergssallad var huvudprodukten men redan under sitt andra år vid rodret började den driftige och kreative lantbrukarpojken experimentera med en på den svenska marknaden ganska anonym grönsak. Restaurang Bryggeriet i Ystad ville ha ett vegetariskt alternativ på menyn och då passade pumpa bra. Samtidigt önskade man smycka entrén till restaurangen med något kul och varför inte en orangefärgad gurkväxt?

Bra affärsidé
– Jag levererade ungefär 300 pumpor första åren. Det var vid den här tidpunkten som traditionen med att fira Halloween kom till Sverige och jag tänkte att det här med pumpor nog kunde vara en ganska bra affärsidé, säger Leif medan han glatt poserar framför kameran, mitt bland pumporna på det så gott som alltid vindpiskade fältet.
Resten är historia.
Leif fick rätt i sin profetia och två och ett halvt decennium senare är han plötsligt norra Europas största pumpaodlare.
– Jag har flest sorters matpumpor och levererar till både privatpersoner och företag i hela Sverige, Finland och Norge, säger Leif vars pumpor under Halloween-perioden smyckar såväl Skånes Djurpark utanför Höör som Kongeparken i nordnorska Tromsö.

IMG_0673.jpg

Populär i matlagning
Men pumpan fungerar inte bara som dekoration till Halloween – även intresset för att använda den som ingrediens i matlagningen har ökat kraftigt de senaste åren.
– Jag tror att många har provat att äta pumpa när de varit på semester utomlands. Dessutom vet jag att många nysvenskar uppskattar pumpan eftersom de smakmässigt föredrar den framför potatisen.
Själv njuter Leif helst av den så kallade spaghettipumpan, som klyvs och gröps ur och sedan tillagas i ugnen.
–En soppa på butternutpumpa som förrätt är ett annat sätt att använda pumpan i maten. Lite vitt vin passar utmärkt som dryck till pumpa, säger Leif som skördar mellan 300 och 400 ton (!) pumpor varje år.
Skörden pågår från mitten av september till slutet av oktober då säsongen kulminerar med pumpornas stora högtid – Halloween.

Firar gärna
– Jag brukar fira Halloween även om jag inte spökar ut mig. Vi äter en god middag och tänder upp, det är en fin tradition.
Pumporna upptar förvisso det mesta av Leifs tid under hösten, men de är långt ifrån de enda inkomstkällorna i företaget. Kåseberga Lantbruk odlar också spannmål, stjälkselleri, sockerbetor, palsternacka, raps och potatis.
Och så har han får. Många får …
– Vi har över 400 tackor och Ingela håller på med vallhundsträning. Om tre år ska hon vara med i VM, berättar Leif som trots den intensiva vardagen inte ångrar att han valde lantbrukaryrket.
– Jag skulle göra samma val igen om jag fick. Det är ju så roligt!

Flitig gäst
Leif har genom åren varit en flitig gäst såväl på Nätverket Österlens frukostmöten som vid de årliga gåsamiddagarna. Han har till och med agerat toastmaster vid en av dessa traditionsrika tillställningar och enligt vittnesmålen gjorde han det med bravur. Det är dock först hösten 2016 som Leif valt att gå med som fullvärdig medlem.
– Jag hoppas kunna knyta ännu fler kontakter eftersom Nätverket växer hela tiden. Det viktigaste för mig är de högklassiga föreläsarna men också stödet till idrotten. Ungdomar behöver röra på sig och även om alla inte kan bli elitidrottare så tror jag att det är viktigt att uppmuntra dem som satsar hårt, säger Leif som är en stor profil i området kring Kåseberga och Löderup, där han totalt förfogar över ett markområde på mäktiga 300 hektar.

collage.jpg

Spännande utveckling
– Det har varit spännande att följa Kåsebergas utveckling och hur turismen blomstrat. Det är jättekul att turisterna kommer hit och det gäller att slå mynt av anstormningen så gott man kan.
Hustrun Ingelas herdevandringar är ett utmärkt exempel på just detta.
Och vem vet – kanske får vi se matlagningskurser med pumpan i fokus i framtiden. Eller traktorturer på Hammars Backar.
Eller varför inte en hejdundrande Halloweenfest med mat, musik och marknadsgata?
Ingenting av detta känns i alla fall omöjligt – för med Leif Nilsson vet man aldrig vad som ska hända härnäst ...

Text och foto: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se

KÅSEBERGA LANTBRUK AB 
Österlenvägen 794
271 77 Löderup
Telefon: 0708-329903
E-post: le.ni@live.se

kaseberga-lantbruk.jpg

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar