header20190423

Företag i Nätverket: Inspiranda

inspiranda
Inspiranda skapar drömhus på Österlen
De ser möjligheter istället för problem och samarbetspotential istället för konkurrens. 
Framför allt ser de framför sig en vision om ett enat Österlen.
– Genom Nätverket Österlen kan vi knyta ihop regionen och skapa ett mer gynnsamt klimat för de lokala företagen, säger Frida och Henrik Holmsten i nyblivna nätverksmedlemmen Inspiranda.

 
En översättare och en civilingenjör från olika delar av landet men med en gemensam passion – att hitta bostadsobjekt ingen vill ha och genom kärlek och ömsinthet förvandla dem till drömhus.
Där har ni Nätverket Österlens färskaste medlemsföretag i ett nötskal.
Lät det förhärligat och överromantiserat?
Det är det inte.
Ty makarna – tillika affärskompanjonerna – Henrik och Frida Holmsten går verkligen igång på förfallna hus och ruckel som ingen eller väldigt få andra ens skulle fundera på att ta sig an.

 

Gillar att skapa
– Vi tycker om att skapa och ser inte ens det förfallna. Vi ser hur det ska se ut när det är färdigt, när vi har omsatt våra idéer i praktiken och förverkligat visionen, säger Frida och blickar ut genom fönstret i det gamla men av dem själva moderniserade stenhuset i Viks Fiskeläge.
Husets läge, precis nere vid vattnet med vidunderligt vacker utsikt mot Stenshuvud, kan knappast bli bättre.
Och det är just läget som bildar utgångspunkt när Henrik och Frida är på jakt efter nya objekt som de, inte bokstavligen (vi återkommer till det) men bildligt talat kan lägga sina skickliga och omsorgsfulla händer på.

Läget viktigast
– Läget och trädgården är viktigast, det tittar vi på allra först. Huset kan man alltid fixa till men det gäller att ha den rätta känslan för husets läge. Sedan gäller det att se möjligheterna och försöka utveckla huset till dess fulla potential, säger Henrik som liksom Frida är uppväxt på landet och tidigt utvecklade ett brinnande intresse för hållbara lösningar, charmiga lantkök och vackra trädgårdsrum.
Paret flyttade till Österlen 2002 och bestämde sig snart för att slå mynt av sitt intresse och försöka leva på det. Henrik sa upp sig från sin tjänst som produktchef på Sony Ericsson medan Frida tackade för sig på EU-kommissionen där hon jobbade som översättare.
De har inte ångrat sig en sekund.

Ser möjligheterna
– Passion betyder mycket i arbetet. Har man inte det är det svårare att göra ett bra jobb. Jag tror att många småföretagare på Österlen fort tappar passionen eftersom de tvingas hålla på med nödvändigt ont i form av exempelvis bokföring, pensionsförsäkringar och resebokningar istället för att ägna sig åt kärnverksamheten, säger Henrik.
02
Henrik och Fridas främsta kvaliteter som företagare är förmågan att se bortom objektets nuvarande status och skick. Där andra ser problem ser de möjligheter.
– Vi förnyar och uppgraderar husen till modern standard men försöker bevara så mycket av den gamla charmen som möjligt. Genom åren har vi byggt upp ett stort nätverk av hantverkare som kan sköta själva byggandet medan vi koncentrerar oss på projektledning och att hitta de rätta materialen till huset, säger Frida som kommer från Hudiksvall men som genom frekventa besök på föräldrarnas gård i Kivik har utvecklat ett starkt tycke för Österlen.’

Starkt varumärke 
Det är hon för övrigt inte ensam om och tendensen är att allt fler storstadsbor väljer att flytta till sydöstra Skåne på permanent basis.
 – Österlen är ett starkt varumärke och prisläget är fortfarande attraktivt vilket gör att många lockas att flytta hit, kanske för att förverkliga en dröm om att driva Bed & Breakfast eller restaurang. De kan då med fördel överlåta renoveringen till oss.
Inspiranda, som företaget så vackert heter, är känt för att göra de lite udda materialvalen (gärna så naturnära som möjligt) och unika produkterna till husen, men också för sin professionalitet och effektivitet i planering och logistik. Frida och Henrik har också en sällsynt förmåga att kunna lägga det många gånger ganska komplicerade renoveringspusslet utan att behöva leta särskilt länge efter ”bitarna”.

Sudoku i huvudet
Eller som en av deras kunder uttryckte det: ”det är som att ni har ett sudoku i huvudet”.
– En annan sak som jag tror att många av de kunder som köper ett färdigrenoverat hus av oss uppskattar, är att de får ett fast pris redan från början och därmed kan överblicka kostnaderna.
Förutom konceptrenoveringar är Frida och Henrik delägare i Apotekarns Trädgård i Simrishamn, där de driver både trädgårds-, inrednings- och webbutik samt har en trevlig Medelhavsinspirerad visningsträdgård.
Kundkretsen är blandad, Henrik uppskattar att ungefär hälften av kunderna kommer från Stockholm men att det blir allt fler från västra Skåne som väljer Österlen som bas för sin verksamhet eller sitt privata boende. Eller både ock.

Potential i Nätverket
– Det handlar ofta om högutbildade personer som kommer hit. Genom att hjälpa dem att bosätta sig permanent i hus som annars kanske skulle ha förfallit känner vi att vi bidrar till att utveckla Österlen, säger Henrik och Frida som ser en liknande potential i engagemanget hos Nätverket.
– Genom att nätverka tillsammans kan vi knyta ihop Österlen. Om alla företagare blir mer medvetna om vilken kompetens som finns i regionen och dessutom är villiga att ta hjälp av varandra, så tror jag vi har mycket att vinna. Alla kan inte vara bäst på allt, men alla kan hitta samarbetspartners som tar ansvar för den del av verksamheten som de behöver hjälp med.
Företag med den inställningen kan Nätverket inte få för många av.
Välkomna till gemenskapen Frida och Henrik!

Text och foto: Kostas Foussianis
E-post: press@natverketosterlen.se
 
INSPIRANDA
Ägare: Frida och Henrik Holmsten
Broddakroken 9
272 95 Simrishamn
Tel: 070-2063561
E-post: info@inspiranda.se
Hemsida: www.inspiranda.se

 
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar