header-sommar-2022

I Wallanders spår – på segway!

01
I Wallanders spår – på segway!
Från Solsidans idyll till mörka brottsplatser.
Nu kan du hänga med på en guidad Wallander-tur – glidande på en segway genom Ystads pittoreska gränder.
– Det var en kul och annorlunda upplevelse, säger Lutz Eichelkraut som var en av deltagarna på premiärturen.
”Vad har Napoleon för historisk koppling till Ystads kommunhus?”
”Vem var Anna Q Nilsson”?
”Varför heter Pilgränd Pilgränd?”
”Och var bor egentligen kommissarie Wallander?”
Det är några av många frågor du kan få svar på om du åker med på en av de nya guidade segwayturerna i Ystad.
Premiärturen gick av stapeln den 7:e augusti. Ett dussintal deltagare guidades runt korsvirkesstan på det fordon som blivit känt via tv-serien Solsidan, i vilken rollfiguren Fredde med intensiv besserwissermin glider fram på sin segway genom ett villasamhälle i Stockholm.

Kort introduktion

Turen inleds med en kort introduktion där representanter för företaget Lalefa – som tillsammans med Guidepoolen i Ystad står bakom arrangemanget – instruerar oss i det exotiska fordonets egenskaper.
– Håll avstånden! Bromsa i tid! Och cirkla inte runt för mycket när vi står stilla för då kan ni lätt haka fast i varandra, uppmanar instruktören Lars Lundberg.
Bland deltagarna råder i detta läge en spänd förväntan mixat med förtjusning över hur snabbt man faktiskt lär sig att köra segway.
– Jättekul! tycker någon.
– Lite läskigt ... medger en annan.
– En sån här ska jag önska mig i julklapp, säger en tredje halvt på skämt men till synes inte utan  allvar i rösten.
Och visst är det lätt att älska segway.
Känslan av att nästan sväva fram längs marken utan att anstränga sig är helt underbar. Om man som i detta fall får en spännande och lärorik guidning på köpet, blir upplevelsen förstås ännu starkare.
– Vi har tidigare haft segwayturer på beställning i vårt sortiment men vi testar nu att ha fasta turer där vem som helst kan anmäla sig. Det är ett sätt att möta marknadens behov eftersom det finns ett stort intresse för segway, säger guiden Vivianne Jeppsson som lett Wallander-turer till fots i hela åtta år.

Proffs på Wallander
Det Vivianne inte känner till om den världsberömde Ystads-polisen är inte värt att veta.
– Jag har sett filmerna och läst alla böckerna flera gånger. Och så håller jag mig uppdaterad genom kunskapskällor som frukostmöten och Cineteket och via tidningsartiklar. Brandvägg är min favoritbok och jag gillar verkligen den nya serien filmer som håller en helt annan klass än de första filmerna.
Således är det med säker hand och trygg röst som Vivianne tar oss runt Ystad till platser som förekommer i böckerna och filmerna eller som av någon annan anledning är intressanta ur ett historiskt eller nutida perspektiv.
Första stoppet är regementet där vi får lära oss att det spelats in 32 svenska och nio brittiska Wallander-filmer och att Cineteket är väl värt ett besök för alla som gillar film.
Sedan bär det iväg in till stan – mot Mariagatan!
– Här bor Kurt Wallander i böckerna, i alla fall till en början. Sedan flyttade han ner till havet i Svarte, säger Vivianne medan vi andra stirrar bort mot ett hyreshus med grå fasad och grönmålad port.

Genom gränder och över torg

Efter Österportstorg tar vi en sväng ner till hamnen innan vi beger oss in bland gränderna i gamla Ystad. Några av de utländska deltagarna fascineras av hur vackert och pittoreskt Ystad är – få andra svenska städer har bibehållit så mycket av sin äldre bebyggelse som Ystad och få har ett så rikt bestånd av korsvirkeshus – medan vi som är bosatta i stan finner tillfredsställelse i att få lära oss lite nytt om vår stad.
Som att Ystad en gång i tiden var omgärdat av vallgravar som förband de fyra stadsportarna. Eller att Pilgränd fått sitt namn efter det apotek som låg där redan i slutet av 1700-talet. På Pilgränd ”trillades det piller” så gatan fick namnet Pillergränd som senare alltså blev Pilgränd …

Nyfikna åskådare

På väg tillbaka mot startplatsen vid ”världens ände” nära den vackert belägna idrottsplatsen glider vi förbi Ystads Saltsjöbad, där självaste Micke Saxell spelar denna kväll. Trots det förnäma besöket vågar jag lova att mer än varannan åskådare flyttar ögonen från scenen när vi passerar på våra segways. Många slänger nyfikna och lite avundsjuka blickar mot oss medan andra ropar ”hej” och ”wow” och ”vad häftigt”.
Segway fascinerar många och tack vare Lalefas och Guidepoolens initiativ har alla möjlighet att få uppleva detta udda transportmedels stora charm.
– Det var första men definitivt inte sista gången jag åkte segway. Man får uppleva Ystad på ett annorlunda sätt och lära sig mycket både om Wallander och stans historia. Och så får man en del bra tips på restauranger och sevärdheter. Jag tycker att guiden var väldigt påläst och duktig och det var alldeles lagom med två timmar, säger turisten Lutz Eichelkraut som är på besök med sin familj i Ystad.

Kurt på segway?

Lutz jobbar med förnybar energi och bekantskapen med segway har gett honom nya idéer som han tar med sig hem till Schweiz.
– Segway är ett miljövänligt transportmedel som har många användningsområden och som jag tror kommer att bli allt vanligare framöver.
Och vem vet – segway kanske till och med kan vara något för kommissarie Wallander i framtiden. Om nu inte ”Den orolige mannen” faktiskt är den slutpunkt på berättelsen som den faktiskt uppges vara...

Text och foto: Konstantin Fousianis
resereportern@gmail.com


FAKTA/Wallanderturer på segway
:
Turen tar er med i det vackra och pittoreska Ystad, till historiska pärlor där spännande saker finns att berätta. Filmens intåg i Ystad har gjort avtryck och under turen besöks många platser det filmats på. Att åka Segway under turen gör Ystad-guidningen till en dubbel upplevelse!
Innan turen får man lära sig att hantera fordonet – rätt instruktioner gör det lätt!
*Arrangör: Guidepoolen Ystad-Österlen i samverkan med Lalefa
*Start: P-platsen vid Saltsjöbadsvägen, mellan Ystad idrottsplats och före detta ridhuset.
*Anmälan: Till Guidepoolens telefon: 0708-621 921 eller via mail info@guidepoolen.se
*Pris: 495 kr/person, kontant betalning på plats
*Tid: onsdagar kl 18.30-ca 20.00. Datum sommaren 2013: 14/8, 21/8.
Mer info: www.guidepoolen.se

KORT OM SEGWAY:
En segway laddas i ett vanligt eluttag i cirka 6-8 timmar och klarar då en rutt på 38 kilometer. Du kör fordonet genom att luta dig framåt eller bakåt, och svänger genom att peta till handtaget åt det håll du vill styra åt. Många upplever att det känns konstigt och lite läskigt i början men man lär sig väldigt snabbt de grundläggande manövrarna.
Segway är inte bara en leksak utan det finns många andra kostnadseffektiva möjligheter att utnyttja det som transportmedel för att förflytta sig över stora ytor, både inomhus och utomhus.
Segway kan exempelvis användas i parkskötsel och bevakningsbranschen och är ett effektivt redskap för bland annat fotografer och golfare.
Mer info: www.lalefa.se
02
03Nätverkskalender

teatern ystad 225px

Följ Teambloggen på Facebook

Gilla oss på Facebook

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar