header20190423

Företag i Nätverket: Hotel Svea

hotell-svea
Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen
Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur
Hotel Svea är Österlens största och äldsta hotell.
Ambitionen, om det nu inte redan är en realitet, är att även vara det bästa.
I denna strävan är medlemskapet i Nätverket Österlen en viktig pusselbit för det anrika hotellet i Simrishamn. 
 
”Tillräckligt långt borta. Och tillräckligt nära. ”
Så står det i bannern på Hotel Sveas hemsida och det är en etikett som passar väl in både på Österlens äldsta hotell och på regionen i sig.
Ty fler och fler är dem som upptäcker de rikedomar som Skånes Provence hyser och som faktiskt – i alla fall för oss svenskar – är betydligt mer lättillgängliga än exotiska stränder i fjärran länder.

Fördubbla omsättningen
Mycket talar för att Österlen kommer att få en viktig roll i den nya nationella visionen för svensk besöksnäring, det vill säga att fördubbla omsättningen i svensk besöksnäring till år 2020 – från 250 till 500 miljarder kronor per år.
En av dem som insett potentialen i denna strategi är Patrik Zackrisson som tillsammans med sin fru ifjol tog över driften av Hotel Svea.
– Österlen är fantastiskt vackert! Naturen, matkulturen, konsten … här finns så oerhört mycket att se och uppleva, säger Patrik Zackrisson, som själv är född i Stockholm och uppväxt i Göteborg.

Meritfyllt CV
Den tungt meriterade hotellägaren har ett gediget och internationellt präglat CV, som bland annat omfattar många år inom högt ansedda kedjor som Sheraton, Choice och SAS. Zackrisson utbildade sig till civilekonom i Schweiz och har även varit verksam i den svenska fjällvärlden, drivit hotell i Dubai och startat upp en egen fastfoodkedja. Ifjol återvände han till svensk mark och just då råkade alltså Hotel Svea vara ute till försäljning.
– Jag och min fru ville göra något tillsammans och när möjligheten att ta över Svea uppenbarade sig, tvekade vi aldrig, säger Patrik Zackrisson och blickar ut över båthamnen i Simrishamn.

Nybyggd bar
När Nätverket Österlen besöker Hotel Svea har det gått ett drygt halvår sedan det fick nya ägare. Under denna period har Patrik sakta men säkert börjat sätta sin prägel på hotellet.

02
Han lät omgående bygga en trevlig loungebar mot innergården, vilken bland annat används till grillkvällar under sommaren.
– Första året vill jag dock mest se och lära och inte ändra för mycket. Var finns våra styrkor och var finns bristerna? Men framför allt – vilka är möjligheterna? säger han ödmjukt.

Konst i fokus
Ambitionen är att Österlens största och äldsta (anor från 1840-talet) hotell också ska etablera sig som det bästa samtidigt som det nischas mot konst och kultur.
– Det skulle vara kul att bli en sorts skånskt Art Hotel med fokus på konst i olika former. Mat, musik, måleri – allt detta är ju konst och tanken är att återspegla detta i såväl lobbyn och restaurangen som på rummen, säger Patrik som genom sin erfarenhet utvecklat ett känsligt sinne för detaljer vilket borgar för att allt han tar sig för håller en hög grad av professionalitet.
Det havsnära läget är förstås en av Hotel Sveas stora förtjänster och om Patrik får som han vill kommer den känslan att förstärkas ytterligare i framtiden.
– Det vore optimalt om vägen kunde flyttas så att vi får en strandpromenad utan biltrafik i direkt anslutning till hotellet.

Vill skapa mötesplats
Patrik och hans fru vill även skapa en mötesplats för konst- och kulturintresserade, samtidigt som matkonceptet utvecklas ytterligare för att i ännu högre grad spegla Österlens gastronomiska karta. Hotel Svea är redan nu känt för sitt unika och traditionella julbord med bland annat 28 (!) olika sillsorter på buffén.
– Vi ska förstärka den lokala prägeln på maten ännu mer. Det goda fisket ska givetvis tillvaratas och lokala dryckesproducenter och råvaror från närregionen ska vara standard, säger Patrik och nämner bland andra Kiviks Musteri, Vilhelmsdals Gårdsmejeri och Nordic Sea Winery.

Hälsohelger med coacher
Med två banor på kort avstånd är Svea också en bra bas för golfentusiaster och för den som bara vill koppla av finns i källaren ett litet spa med bastu. Vid två tillfällen i vinter arrangerar Hotel Svea ”Hälsa på Österlen” där balans i vardagen står i fokus. Utbildade coacher inom bland annat löpning, tai chi, kost och mindfulness kommer att medverka under hälsohelgerna som just nu går att boka till specialpris. I paketet ingår förutom själva boendet också alla måltider, föreläsningar och motionspass.
– Ett spännande samarbete som jag hoppas slår väl ut. Det finns överhuvudtaget mycket potential i just hälsotemat, säger Patrik Zackrisson.

Möten och konferenser
För konferens- och mötesgäster erbjuder hotellet en rad olika alternativ för ända upp till 100 personer. Nätverket Österlens medlemmar är givetvis extra välkomna att förlägga möten, fester och konferenser till Hotel Svea. Under januari och februari 2015 erbjuder Hotel Svea för övrigt 20% rabatt på sina ordinarie konferenspriser.
– Jag ser fram emot att skapa nya relationer på Nätverkets möten. Förhoppningsvis leder det till fler affärer, kunder och gäster till hotellet. Medlemskapet i Nätverket Österlen ser jag som ett bra verktyg i vår strävan efter att skapa en mötesplats här på Svea, säger Patrik som hellre lyfter fram sin personal än sig själv på frågan vilken han anser vara Hotel Sveas främsta styrka.

Fantastisk personal
– Servicen är högt prioriterad och det tror jag att många sätter stort värde på . Vi är oerhört stolta över den fantastiska personalen.
Att döma av recensionerna på olika bokningssajter på Internet är Patriks ord knappast någon överdrift. Här är ett par exempel på omdömen från gäster som har bott på Hotel Svea de senaste åren:

”Alla var väldigt trevliga och hela personalen gav en positiv utstrålning. Man kände sig välkommen.”

”Hotel Svea är ett av Sveriges bästa hotell. Allt är mycket bra ordnat. Här får man allt man behöver. Mycket trevlig personal både i receptionen och i restaurangen.”

Vitsord som inger respekt, om ett hotell vars utveckling vi ser fram emot att följa på nära håll.
Välkommen till Nätverket, Hotel Svea! 

Text och foto: Kostas Foussianis
E-post: resereportern@gmail.com
 
FAKTA HOTELL SVEA:

Adress: Strandvägen 3, Simrishamn
Telefon: +46 414 41 17 20
Fax: 0414-143 41
E-post: patrik@hotelsvea.se eller receptionen@hotelsvea.se
Hemsida: http://hotellsvea.se/

03
 
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar