header20190423

Företag i Nätverket: Handlarn i Löderup

bild
Patrick Ahlgren utanför sin butik, Handlarn i Löderup.
Handlarn i Löderup är mer än bara en butik
Livsmedelsbutik, lokal mötesplats och ombud för Apoteket, Posten, Schenker och Systembolaget.
Handlarn i Löderup fyller många olika funktioner.
– Jag tror att butiken betyder oerhört mycket för Löderupsborna, säger butiksägaren Patrick Ahlgren.
I det lilla samhället Löderup på Österlen finns – förutom allmänna institutioner som skola, bibliotek och distriktssköterska – inte mycket mer än en pizzeria och en blomsterbutik. Intill den sistnämnda ligger dock byns absolut viktigaste servicepunkt – närlivsbutiken Handlarn.

Handlarn har öppet från klockan 8 alla dagar i veckan och är mer än bara en livsmedelsbutik. De välfyllda butikshyllorna – sortimentet är faktiskt oväntat stort för att tillhöra en så liten affär – kompletteras av tjänster som läkemedel, alkohol och postservice. Här finns nybakade frallor varje dag och för den som vill förgylla kvällen med en film finns det möjlighet att hyra sådana hos Handlarn. För många är Handlarn dessutom en social mötesplats där man kan ta del av det senaste byaskvallret.,
– För mig betyder affären allt. Här finns post, systembolag och allt jag behöver till vardagen. Om Handlarn inte fanns skulle man behöva ta bilen till andra byar eller till Ystad för att handla, säger stamkunden Gunnar Langtvedt som bor granne med butiken där han gör de flesta av sina inköp.
– Jag försöker stötta Patrick så mycket jag kan. Han och personalen är väldigt trevlig och det är kul bara att gå dit och prata lite.
bild2
 Har det hänt något i byn får man svaren av Patrick, fortsätter Gunnar.

Patrick, ja.
Det är mannen med efternamnet Ahlgren som den 1 januari 2007 tog över butiken från tidigare ägaren, tillika Nätverket Österlen-grundaren, Lasse Nilsson.
– När jag fick förfrågan funderade jag i ett par timmar och sedan bestämde jag mig för att testa. Jag har inte ångrat mig en sekund, säger Patrick vars stora engagemang för butiken och dess kunder har uppmärksammats på riksnivå.

Patricks butik i Löderup är nämligen en av tre Handlarn-butiker i landet som nominerats till utmärkelsen Årets Handlarbutik, ett pris som delas ut på Axfoods stora servicehandelsmässa den 15-16 april.
– Det är ett kvitto på att jag gör någonting rätt. Jag tror att det ytterst handlar om bra kundvård. Vi är glada och trevliga och hälsar på alla som kommer in i butiken. Många tycker det är roligt att komma in och prata och jag försöker ta mig tid till varje kund även om jag har beställningar som väntar eller annan administration som måste skötas just då. Och jag tycker själv att det ger mig mycket tillfredställelse att prata med kunderna, säger Patrick.

Den sociala faktorn ser han också som den stora fördelen med att vara medlem i Nätverket Österlen.
– Det är kul att komma ifrån Löderup ibland och under lättsamma former träffa folk inom flera olika branscher. Man skaffar sig bra kontakter och det är ju aldrig fel och så gillar jag arrangemang som Gåsamiddagen, det brukar vara supertrevligt! säger Patrick vars höga servicenivå gett honom många trogna kunder.

Patrick har sedan han tog över butiken breddat sortimentet rejält och på bara fem år nästan dubblat omsättningen, från 4,5 miljoner till 8 miljoner kronor.
– Jag lägger ner hela min själ i butiken och försöker vara så lyhörd jag bara kan för vad kunderna vill ha. Det har hänt att jag har sprungit efter kunder som lämnat affären utan att handla bara för att höra om det är något de saknar i sortimentet. Då försöker jag göra mitt yttersta för att ta hem det oavsett om det kanske bara är en person som frågat efter just den varan.

Patrick jobbar i butiken på helgerna och på obestämda tider resten av veckan samtidigt som han sköter all administration, marknadsföring och bokföring. Han har två anställda, trotjänaren Ann-Margret och systern Mia som båda jobbar 75%.

– Jag trivs fantastiskt bra med mitt jobb och skulle faktiskt kunna tänka mig att driva fler butiker om jag hittar rätt personal så att jag inte behöver slita ut mig helt.
Med tanke på att Patrick Ahlgren ofta låter ”Öppet”-skylten hänga kvar en bra stund efter stängning och att han ibland stannar och ”pysslar” i butiken långt in på nattetid känns det inte aktuellt med expansion just nu.

Men som han själv säger:
– Det är väl investerad tid. Jag brinner verkligen för det jag gör och är glad att butiken betyder så mycket för Löderupsborna.
”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket.” sa Winston Chruchill en gång i tiden. Uttrycket passar förvisso in på många lokala livsmedelsbutiker runt om i landet men frågan är om inte Handlarn i Löderup är en av dem som förtjänar den historiska kopplingen bäst…


Text och foto:
Konstantin Foussianis
kungnesta@yahoo.com
Tel: 0734-424837
 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar