header20190423

Företag i Nätverket: Göranssons Stugtillverkning

goranssons_01.jpg
Peter Göransson tog över stugtillverkningen i Onslunda efter sin far 2016 och driver nu företaget tillsammans med sin hustru, sin svåger och ytterligare en snickare.

Stugor från Onslunda till hela Sverige

Berättelsen om hur en missad affär blev ett framgångsrikt företag

Alla nya företagare vill ha en bra start. Men det kan gå ännu bättre med raka motsatsen. För Göranssons Stugtillverkning blev en minst sagt misslyckad start raka vägen till framgång.

Företaget startades 1992 av Arne Göransson, en erkänt duktig snickare med egen gård strax utanför Onslunda, och hans son Peter. Sedan i fjol driver sonen Peter och hans fru Susanne företaget efter det att de köpt det av pappa Arne. Peter berättar om den lite ovanliga starten för 25 år sedan:

- Pappa hade gjort en lekstuga och de som såg den tyckte att den såg trevlig ut. En av dem som tittade på den gillade den så mycket att han beställde tio stycken. Problemet var bara att när stugorna var klara för hämtning så drog sig köparen ur affären.

Tio lekstugor såldes på en helg
Där stod alltså Peter och hans pappa med tio lekstugor och där kunde historien ha tagit slut. Men i stället för att stå kvar med Skånes största samling lekstugor på gårdsplanen annonserade de ut dem.

- Jag tror inte att det tog mer än en helg förrän pappa hade sålt allihop. Då förstod han att vi egentligen hade en riktigt bra affärsidé, säger Peter.

Det blev fler lekstugor och med tiden ett och annat förråd och så småningom även friggebodar. Stugtillverkarna i Onslunda hade hittat sin plats på marknaden. När attefallshusen blev aktuella (lagen kom 2014) växte efterfrågan på hus i byggsatser ännu mer.

Litet företag med stark tillväxt
Även fabriken har växt. Efter flera tillbyggnader på föräldragården i Onslunda finns det gott om plats för tillverkning och lagerhållning av både råmaterial och färdiga byggsegment. Peter gör allt jobb själv tillsammans med en anställd snickare.

goranssons_02.jpg
Patrik Persson är försäljningsansvarig och hjälper bland mycket annat kunderna med deras egna husönskemål. Dessutom har han ritat företagets nya bastustuga.

Sedan i fjol har Peter också engagerat sin svåger, Patrik Persson, som försäljningsansvarig, vilket innebär att han har hand om allt från hur hemsidan ska se ut till direktkontakter med kunderna.

- Vi vill vara en tillgänglig och personlig leverantör för våra kunder. Även om det finns regler för hur stora de olika husen får vara och att vi har ett standardsortiment så är egentligen ingen stuga som lämnar fabriken den andra lik. Kunderna har olika önskemål och vi vill kunna lösa det mesta åt dem, säger Patrik Persson.

Kvalité och lokala leverantörer
Kunderna är dessutom viktiga i marknadsföringen, eftersom de gärna rekommenderar företaget till vänner och bekanta. Därför är kvalité ett starkt ledord. Ett exempel på det är att all träråvara köps från ett mindre sågverk i Blekinge, som håller jämn och hög kvalité på sina sågade varor till skillnad från många av de större företagen.

- Vi vill att kunden ska uppleva att de gjort en bra och smidig affär med oss. Bra virke är grunden. Till det lägger vi sedan frakter med lokala transportörer och kan också ge förslag på lokala hantverkare som ser till att byggdelarna sätts ihop på plats. Dessutom sätter vi en ära i att leverera exakt på den dag vi kommit överens om. Det är mycket värt för kunderna, säger Peter Göransson.

Redan på skisstadiet får kunderna hjälp med sina idéer av Patrik som både hjälper dem med ritningar och vägledning kring de regler och lagar som gäller för olika typer av fristående byggnader.

- Det ger trygghet för kunderna. Att de själva varit med att rita sin friggebod eller sitt attefallshus gör dem ofta extra nöjda. Det känns naturligtvis bra för dem att kunna säga att ”detta har jag ritat själv”, säger Patrik.

Stort och växande sortiment
Utöver friggebodar och attefallshus finns bland annat även bastustugor, badhytter, lusthus, förråd, garage och carportar i sortimentet hus Göranssons Stugtillverkning. Men även andra typer av stugor är aktuella.

- Det börjar bli efterfrågan på både hönshus och utedass. Orsaken tror vi är att många människor vill planera sin tillvaro för mer självhushåll och mindre beroenden av samhällets gemensamma infrastrukturer. Det känns som en ny trend, säger Peter.

En annan trend är att företagets geografiska marknad växer. Stockholm håller exempelvis på att bli ett alltmer intressant område. Även där är låga priser tack vare försäljning direkt till kund utan mellanhänder en fördel för stugtillverkarna i Onslunda.

Och nu vet du att nästa gång du ser en lekstuga så ser du mer än ett rart, litet hus. Den kan ha varit början på något mycket större.

Text och foto: Lars Fredell, informationsansvarig Nätverket Österlen

goranssons_03.jpg

Göranssons Stugtillverkning AB
Onslunda 16:26, 273 95 Onslunda
Telefon: 0417-304 10
E-post: info@stugtillverkning.se
Hemsida: www.stugtillverkning.se

 

 

goranssons-stugor-logo.jpg

 

 

 

 

 

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar