header20190423

Privatmedlem i Nätverket: Dan och Vivianne Jeppsson

IMG_0499.jpg

Nätverkare med äventyr i blicken

Nätverket hälsade på hemma hos Dan och Vivianne Jeppsson

De har festat med Patti Smith, tampats med både skorpioner och skallerormar och besökt många fjärran platser runt om i världen.
Men det är på Österlen som Dan och Vivianne Jeppsson har hittat sitt paradis.
Vi hälsade på hos paret som är Nätverkets första privata medlemmar någonsin.

Det första som slår en är rymden, ljusinsläppet och den öppna planlösningen som präglar huset som Dan och Vivianne Jeppsson nyligen flyttat in i. Inredningen är modern, påkostad och stilren men med inslag av personlig charm i design och möblemang. Konst signerad Jennifer Saxell pryder väggarna i vardagsrummet, från vilket en fyrbent liten krabat skuttar fram för att hälsa. Han heter Sam och är en bedårande liten terrier av rasen Jack Russel.

– Sam är full av energi och karaktär. Han är lätt men väldigt uthållig – mycket hund i liten förpackning helt enkelt, säger Vivianne medan Sam nyfiket undersöker Nätverkets utsände reporter från knä till tå.

Rädd för regnet
Vi slår oss ner vid ett bord i gränslandet mellan kök och vardagsrum. Sam kryper upp och lägger sig tillrätta hos Dan. Morgonens ganska ymniga regnfall har avtagit och solen tittar fram medan dropparna träffar fönsterrutorna med allt längre mellanrum. Dock inte tillräckligt mycket för att Sam ens ska överväga att lämna husses trygga famn, till förmån för frisk luft och de fria ytor som den drygt ett tunnland (!) stora tomten erbjuder.

- Sam gillar inte regnet, så det dröjer nog ett tag till innan han känner att han måste ut, säger Dan samtidigt som Vivianne dukar upp nybakade muffins med rabarber från parets eget trädgårdsland.

Gillar att pyssla
Vivianne gillar att pyssla och fixa, såväl inomhus som ute på gården. Det var en av anledningarna till att familjen – som tidigare bott inne i Ystad och haft sommarhus i Skillinge – för åtta år sedan valde att flytta ut på landet, närmare bestämt till gården Dammbacka, strax söder om Stora Herrestad. Ett annat skäl till flytten var att underlätta för Elin – som för övrigt var en av Nätverket Österlens allra första stipendiater – i hennes elitsatsning inom hästsporten. När sedan Elin stod på egna ben med hästverksamheten, kände Dan och Vivianne att det var dags att flytta bopålarna igen. Den här gången gick flyttlasset bara en dryg kilometer fågelvägen.

Många fördelar
– Att bo på landet har många fördelar. Tystheten, friheten, lugnet…, säger Dan och blickar ut över omgivningarna som sent på våren ikläder sig en praktfull färgskrud med rapsgult, himmelsblått och gräsgrönt i magisk kombination.

– Här har vi hela horisonten och får uppleva både solens upp- och nedgång. Det är skönt att vi kan göra vad vi vill med vår fritid, även om vi fortfarande hjälper barnen en hel del, fyller Vivianne i. Mest fritid har Dan, som för en tid sedan gick i pension och som därför får dra det tyngsta lasset på Dammbacka, där Elin alltså bor kvar med familj och hästar.

Älskar att resa
Men visst finns det gott om tid för både Vivianne och Dan att rå om sig själva och utöva sina egna intressen. Det största av dessa är nog resorna. Paret Jeppsson älskar att resa och har alltid en nästa resa planerad eller under bearbetning i tankarna. Bredvid fatet med Viviannes delikata rabarbermuffins ligger en broschyr om Peru och Macchu Picchu, dit färden går till vintern. Men först ska de till sitt kära Arizona …

– Dit åker vi varje år, både höst och vår. Vi kopplar av, spelar golf och gör utflykter i det karga och ökenliknande landskapet, säger Vivianne som får något drömmande i blicken när hon berättar om vandringarna i bergen och de många upplevelserna i det berömda världsarvet Grand Canyon. – Kombinationen av stenar, berg och sol ger en stor mängd av varierande terrakottafärger. Det är magiskt!

Ormar och skorpioner
De avslöjar dock att vistelserna på andra sidan Atlanten även innehåller en hel del spänning och dramatik. Och då syftar vi inte i första hand på besöken i Gila River Arena, där hockeylaget Arizona Coyotes spelar sina hemmamatcher i NHL. Däremot är det ingen slump att laget har just Coyotes – prärievargar – som sin maskot. Det finns nämligen gott om dem i denna del av USA, och ibland blir de närgångna …

– Vivianne har tagit kål på en och annan skorpion och vi har även sett skallerormar. Prärievargarna är nära inpå oss och knallar ibland förbi utanför huset. Stora håriga spindlar förekommer också, säger Dan och tar i samma stund död på reporterns egna drömmar om att en gång vandra ner i Grand Canyon.

collage.jpg

Vill se Norden
Under sina resor har Dan och Vivianne även samlat på sig en hel del andra minnesvärda, men inte fullt lika skräckingivande, äventyr. Resan till exotiska Hawaii var en enda lång dröm och dit vill de återvända igen. Men resan behöver inte korsa halva jordklotet för att stimulera Nätverket Österlens första och hittills enda privatmedlemmar (vi återkommer strax till den biten).

– Vi trivs väldigt bra på Österlen. Ale Stenar är en fantastisk plats som jag upplevt i alla väderlekar. Och vi vill gärna resa runt i Norden, så det dröjer nog inte länge förrän vi packar vår husbil och beger oss norrut. Här finns många skatter att ta del av, säger Vivianne och hon om någon vet att det finns mycket spännande att uppleva på hemmaplan.

Guidar turister
Vivianne driver ett företag inom besöksnäringen – Guidepoolen – och är i sin roll som guide en ambassadör för Österlen och Ystad. Hon har guidat många turister genom åren och får med jämna mellanrum även ta emot utländska journalister som rest hit för att skildra ”Sveriges Toscana” i ord eller bild. Specialområdet är de med regionen så intimt förknippade kriminalromanerna och filmerna om Kurt Wallander. 

– Även om huvudskälet för artikeln eller besöket är mat eller något annat, så glömmer ingen att fråga om Wallander, säger Vivianne som ständigt utvecklar sina turer med nya små historier från filmerna och böckerna.

– Jag ser om filmerna med jämna mellanrum och försöker hitta nya miljöbilder som jag kan referera till när jag guidar. Framför allt försöker jag hitta sidospår utanför själva kriminalhistorien, det kan till exempel handla om Wallanders kärleksliv .

Träffat rockstjärna
I jobbet som guide har Vivianne även stött ihop med en del kändisar. Som den gången hon fick äran att visa världsberömda stjärnartisten Patti Smith runt i Wallander-land. 

– Patti hade just vunnit Polarpriset och eftersom hon var en stor beundrare av Henning Mankell så hade hon valt att låta honom läsa upp motiveringen. Patti blev så förtjust i Ystad och jag vet att hon har pratat väl om staden i andra sammanhang. Patti Smiths och paret Jeppssons vägar skulle korsas vid fler tillfällen. Bland annat har Dan och Vivianne varit på den amerikanska rockartistens bok- och musikfest.

– Jag vet också att Patti och Henning utvecklade en nära vänskap och att hon träffade honom strax innan han dog, säger Vivianne. Sam, som lyssnat med ett öra under intervjun, har somnat i Dans famn men slår upp ögonen just när undertecknad avfyrar en kamerablixt. Han vill fortfarande inte gå ut och faller snart tillbaka i drömmarnas värld. Samtalet har nu växlat in på det ursprungliga huvudspåret – Nätverket Österlen.

Trogen medlem Dan och hans företag Ystamaskiner/Matek var en av de första medlemmarna och när han gick i pension kändes det naturligt att fortsätta vara en del av Skånes mest attraktiva företagsnätverk.

– Jag imponerades tidigt av den höga klassen och bredden på föreläsarna. Om det inte vore för Nätverket skulle vi aldrig ha fått chansen att lyssna på så intressanta föreläsare. Genom frukostmötena har jag fått en annan bild av personer som exempelvis Bert Karlsson och Björn Ranelid, säger Dan som också uppskattar den avslappande atmosfären och möjligheten att komma lite närmare personerna bakom de lokala företagen.

Fantastisk frukost
Vivianne nickar instämmande och tillägger:

– Glöm inte frukostbuffén! Den är fantastisk, nästan som en brunch! Både Dan och Vivianne framhäver också den lokalidrottsrelaterade grundpelare som Nätverkets verksamhet vilar på.

– Stödet till elitsatsande lokala talanger är unikt på så sätt att det riktar sig till individuella idrottare. Ofta har lagidrotten betydligt lättare att knyta till sig sponsorer, säger Vivianne. Och även om syftet med medlemskapet inte längre är att vårda affärsrelationer eller generera nya kunder, utesluter inte Dan att Nätverket kan komma att fylla andra än renodlat sociala funktioner.

– Ja, vem vet, jag kanske får inspiration och uppslag till en ny affärsidé …? 

IMG_0504.jpg

Nya äventyr
Kanske det. Helt säkert är i alla fall att Dan och Vivianne även i framtiden kommer att vara flitiga besökare på Nätverkets frukostmöten. Och att de fortsätter upptäcka världen.

– Om 10 år bor vi kanske inte kvar här. Vi är inte så nostalgiska av oss utan vill gärna hitta nya utmaningar och äventyr, säger Vivianne, men för en gångs skulle är makarna – som varit ett äkta par i 37 år – inte riktigt överens.

– Jag tror nog att vi är kvar här, säger Dan och förklarar att den senaste flytten, med tillhörande generationsskift, tog mycket kraft. Rörande överens tycks de emellertid vara om att motion, hälsa och resor är livets viktigaste beståndsdelar – i kombination med att få vara delaktiga i sina tre döttrars och två barnbarns liv. Men hoppsan, där glömde vi allt någon. Sam har vaknat till liv igen och tittar upp med sina djupa, snälla ögon. Intervjun är slut och Sam ska ut, oavsett om han vill eller inte. Att döma av den viftande svansen är han precis som matte och husse redo för nya äventyr …

Text: Kostas Foussianis
Foto: Kostas Foussianis och privat.
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar