header20190423

Företag i Nätverket: Axfood

top
Vi erbjuder en helhet, har ett brett sortiment och hög kvalitet på varorna, säger regionchefen Johan Svensson  tillsammans med snabbgrosschefen Göran Eriksson.
 
Stor, större … AXFOOD!
Sveriges ledande hämtgrossist växer så det knakar.
39 000 kvadratmeter butiksyta.  Cirka 14 000 artiklar i sortimentet, och mäktiga två miljarder (!) i årlig omsättning.
Välkommen till Axfood Snabbgross – det bildligt och bokstavligt talat största företaget i Nätverket Österlen.
 
För många är grosshandel förknippat med opersonliga och lagerlokalsliknande butiker där man bara hämtar sina partier, betalar och kör hem igen.
Den som tänker så har inte besökt Axfood Snabbgross i Arlöv.
Bolagets modellbutik, eller flaggskepp om ni så vill, liknar egentligen vilken annan matbutik som helst med den skillnaden att du måste vara företagare för att få handla där och att du har möjlighet att köpa stora kvantiteter.
Stor, javisst, men också fräsch, välorganiserad och faktiskt riktigt trevlig med omfattande skyltning av priser och special-erbjudanden.
Axfood
Här finns ett café och ett provkök samt faciliteter som myntväxling, och pantstation.
– Det är sådana små detaljer som ger kunden ett mervärde. Ska man sätta sig och köra från Simrishamn så ska det ju kännas helt rätt. Vi erbjuder en helhet, har ett brett sortiment och hög kvalitet på varorna, säger regionchefen Johan Svensson medan han tillsammans med snabbgrosschefen Göran Eriksson visar undertecknad runt i den 3000 kvadratmeter stora butiken (siffrorna i ingressen gällde samtliga Snabbgrossbutiker runt om i landet – se även faktaruta).
Vi rör oss bland 14-kilos Gouda-ostar, jättelika konservburkar och kartonger fulla med pålägg som tycks kunna räcka till ett helt regemente.
– Vi värnar om kvaliteten och har många olika temperaturzoner i butiken. I grönsaksavdelningen är det 11 grader, i mejerizonen 6-7 grader och i charken 3 grader, säger Johan Svensson.
Han och Göran har storsatsat på 100 meter frysdisk och butiken innehåller även en vin- och spritavdelning i anslutning till kassan.
”Högsta service och kvalitet till bästa pris” är bolagets affärsidé och att döma av de ekonomiska siffrorna är det ett lyckat koncept.
– Vi ligger 7% över affärsplanen. Det är en fantastisk utveckling, säger Göran och det märks att både han och Johan är stolta över resultatet.
– Nu gäller det att säkerställa kvaliteten och bli ännu bättre, man får aldrig slå sig till ro, säger Johan.
Axfood har också en del egna varumärken av vilka Garant är det som profileras hårdast.

Vilka handlar?
Men vilka är det då som handlar på snabbgrossisten i Arlöv?
– Pizzerior är de största kunderna, men även medelstora restauranger, kiosker och servicehandel. Vi erbjuder också utkörning av varor med lastbil, berättar Göran samtidigt som en kund lastar upp tre stora lådor glass på sin vagn.
När Nätverket Österlen är på besök råder lite av lugnet efter morgonstormen. Butiken öppnar klockan 6 och de första timmarna är det fullt drag.
Kunderna är färre så här strax före lunch men de som handlar ser nöjda och glada ut.
– Tillgängligheten är en annan styrka hos oss. Vi har öppet alla dagar vilket gör att till exempel krogar och restauranger lätt kan fylla på med öl och vin efter en hektisk kväll, säger Johan.
Axfood har nyligen också lanserat e-handel och den blir i september fullt tillgänglig för alla kunder.
– En av tankarna bakom den satsningen är att i större utsträckning nå ut till Ystad och Österlen, avslöjar Johan som för övrigt tycker att medlemskapet i Nätverket Österlen motsvarat förväntningarna så här långt.
– Vi vill ju vara nära den lokala marknaden och då tror jag att nätverk, att långsiktigt bygga relationer, är rätt modell. Sedan är jag mycket förtjust i satsningen på de lokala idrottstalangerna.
Det är dags att avsluta besöket och i samma stund som jag lämnar butiken får jag syn på en stor banderoll.
”Du besöker just nu stans bästa hämtgrossist” står det på den.
Det är ett blygsamt påstående.
Med 20 butiker från Luleå i norr till Malmö i söder har Axfood Snabbgross redan erövrat Sverige …

FAKTA/Axfood Snabbgross
Bolagsstruktur: Axfood Snabbgross är en del av Axfood Närlivs som i sin tur är en av affärskomponenterna i Axfood AB.

Produkter:  Dagligvaror inom områdena servicehandel & kiosk, restaurang & storkök, pizza & gatukök samt café & konditori. Sortimentet består av cirka 8000 artiklar Kött & Chark, Ost & Mejeri, Frukt & Grönt, Djupfryst, Kolonial, Special, Förbrukning, Kem. tekniskt, Konfektyr, Dryck, Vin, Sprit & Tobak

Antal butiker: Totalt 20 st i Borlänge, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Malmö, Solna, Sundsvall, Uppsala, Varberg, Visby, Västerås, Växjö, Årsta och Örebro.
Under 2012 öppnas ytterligare två snabbgrossbutiker.
Total butiksyta: 39 000 kvadratmeter.


Text och foto: Konstantin Foussianis
 
Axfood

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar