header2021

Företag i Nätverket: Annika Äikäs Keramik

annika aikas 01
Annika Äikäs med ett av de numrerade jubileumsfat hon tagit fram för att fira företagets första 20 år

Konsten att behålla glädjen i skapandet

Annika Äikäs måste räknas som en av Österlens mest etablerade keramiker. Ändå har hon en dröm kvar. ”Jag ser fram emot den dag jag kan ägna mer av min tid åt mitt skapande”, säger hon.

För så ser verkligheten ut för många hantverkare och konstnärer på Österlen. Den skapande verksamheten måste ofta kombineras med så kallat riktiga jobb för att ekonomin ska gå ihop. I Annikas fall innebär det att hon arbetar heltid som ekonomiansvarig på ett företag.

- Jag har haft den tjänsten i många år och omväxlande arbetat heltid och deltid. Just nu är det full tid som gäller, vilket innebär att jag ägnar mig åt skapandet och kunderna i min butik i Löderup på kvällar och helger, säger hon.

Firade 20-årsjubileum
Påsken 2016 – och inte minst veckorna innan – var det extra mycket att stå i för Annika, eftersom hon då passade på att fira sitt företags 20-årsjubileum. Besökarna kunde dels ta del av alster från hennes mångåriga produktion, dels prova på att dreja själva. Det senare var mycket uppskattat.

- Det var flera som hade god talang, säger hon.

annika_aikas_04.jpg
Keramik för utomhus- och inomhusbruk. Faten till höger – där varje korn representerar ett av Annikas 20 år som keramiker – är framtaget i numrerad upplaga speciellt för jubileumsåret.

Själv började hon sin keramikerbana för lite mer än 20 år sedan. Verkstaden var väldigt liten och inrymd i ett källarrum i föräldrahemmet. Till att börja med hade hon ingen egen brännugn, eftersom hennes far var orolig för brandrisken. Men till slut gav han med sig.

- Det var då det riktiga skaparäventyret började för mig, när jag kunde styra hela skaparprocessen själv, berättar Annika.

Egen design och kunders önskemål
Hon har alltid älskat att skapa vackra saker och pyssla överhuvudtaget. I föräldrahemmet lade hon tacksamt beslag på alla trasiga apparater och plockade isär dem i minsta detalj för att se hur saker och ting satt ihop.

- Tanken bakom mitt skapande utgår oftast från vad jag själv vill ha. Det är också då resultaten blir som bäst. Men jag har också genom åren gjort många designer och lösningar efter önskemål som mina kunder haft.

Ett exempel på det är hennes halsband.

annika aikas 06
Smycken ur Annika Äikäs kollektion.

- De jag varit mest nöjd med är när jag utgått från ett klädesplagg för att få fram det ultimata smycket till just det plagget. Det är otroligt givande och roligt att skapa det där som saknas till ett visst plagg eller en yta i ett hus eller trädgård. Kopplingen mellan smycken och kläder går också att spåra i hennes konstnärliga utbildning.

- Jag hade anmält mig till en utbildning i design och sömnad på Folkhögskolan i Glimåkra. Där fanns också keramik på schemat. Jag tyckte det verkade spännande att prova och ganska snart blev det mitt viktigaste ämne, säger Annika.

Historiska skapelser
Sin praktik som keramiker gjorde hon hos Mika keramik, som då fanns i Borrby (numera i Simrishamn). Där kunde hon bränna sina egna alster och började också få beställningar. I slutet av 1990-talet gjorde hon en modell av den gamla kalkugnen i Tommarp och sålde några hundra exemplar av den.

Annika skapade så småningom också keramikfigurer till Munkloppet i Ystad. Eftersom de både användes som priser och souvenirer hann upplagan bli tämligen stor innan loppet sedermera bytte namn till det mer mediemässigt gångbara Wallanderloppet.

- Men någon Wallanderfigur har det inte blivit – inte än i alla fall, skrattar Annika.

Hennes största och mest långvariga arbete genom åren har varit att bygga upp Dag Hammarskjölds Backåkra i skalenlig modell; hela gården med alla byggnader och innergården med kullersten.

- Jag byggde ihop allt i ett stycke, direkt på brännungnsplattan, för att slippa flytta omkring den. Och otroligt nog så höll allt ihop efter de två bränningarna. Den finns att beskåda på museet i Backåkra, berättar Annika.

annika aikas 07
Några av Annikas alster för trädgårdsbruk – samt koppar och fat som kan användas både inne och ute.

På senare år har mycket av hennes fokus legat på föremål för utsmyckning av trädgårdar.

- Det har kommit att bli en allt större del av min produktion. Dels för att det är spännande att skapa, dels för att människor uppskattar den här typen av konst i sina trädgårdar.

Balans i skapandet
Men både när det gäller de nya alstren och de mer etablerade som brukskeramik och smycken är det viktigt för Annika att tiden räcker till. Även om hon i princip bara har öppet vardagskvällar och helger under stora delar av året måste det finnas tid för att produktionen ska hänga med öppethållandet.

- Det är den stora utmaningen för mig. Inför storhelger som påsk och jul samt förstås före sommarsäsongen räcker knappt tiden till. Då är det både kvällar och nätter som gäller i verkstaden ibland.

- Balansakten är att hålla fast vid det jag har bestämt mig för, nämligen att ha glädjen kvar i skapandet och inte känna mig tvingad. Det superviktigt är att behålla glädjen i skapandet så att inte tvånget tar över, säger Annika.

En del av glädjen består i att kunna visa sin verksamhet och självklart att visa vad hon gör.

- Där ger mig Nätverket Österlen många möjligheter. Inte bara för att jag kan knyta kontakter, utan också för att jag får bidra med det jag skapar, säger hon.

Annikas vackra skånelänga i keramik har många sett i samband med Nätverkets frukostmöten och en och annan har hon faktiskt även sålt i de sammanhangen.

Annika Äikäs Keramik
Adress: Kraftgatan 26, 271 76 Löderup
Telefon: 0411-52 43 60
E-post: annika@aikaskeramik.se
Internet: www.aikaskeramik.se
Facebook: www.facebook.com/aikaskeramik

annika aikas logo

Text och foto: Lars Fredell
Nyhetsredaktör på Nätverket Österlen

Nätverkskalender

Nästa frukostmöte hålls på Ystads teater våren 2022.

Följ Teambloggen på Facebook

Gilla oss på Facebook

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar