Du vill göra det du älskar – men vad är det?

130225_vad-vill-du

Du har ett jobb som du trivs med, men du älskar det inte. Hur ska du ta reda på vad det är du vill arbeta med?

Idag är det mycket vanligare att man byter jobb än det var förr. Det är också vanligare att man jobbar men det man älskar än att välja jobb efter pengarna. Har man riktig tur kan ju ens drömjobb innehålla mycket pengar. Se bara på fotbollsspelarna.

Vissa vet exakt vad de brinner för. För andra kan det vara svårare. Man kan ha många olika intressen som leder en in på många olika arbetsmarknader. Just därför kan det vara svårt att veta vad du ska lägga din tid på. Vad är det som du brinner starkast för och vad kommer du tycka är roligt att jobba med en längre tid?

Här kommer en steg-för-steg-lista som du kan använda dig av för att hitta just din passion.

1. Vad älskade du att göra när du var yngre?
Det är oftast i vår ungdom som våra sannaste intressen visar sig. De här drömmarna trycks ibland undan av "verkligheten", när en person börjar fundera på livet och karriären. Men, försök att tänka dig tillbaka. Vad tyckte du om att göra? Skriva? Ta hand om de äldre? Gräva och plantera i trädgården? Att ta sig tillbaka till de gamla, orörda instinkterna är en viktig del i att hitta din passion.

2. Räkna inte med pengarna
Pengarna är svårt att undvika i dagens samhälle. Men om pengar inte fanns, vad skulle du göra då? Spendera din tid i hemmet med barnen? Resa? Starta en organisation för att hjälpa misshandlade barn och ungdomar? Alla jobb som finns kanske inte har den högsta lönen när du först börjar, men både du och jobbet utvecklas och det kan till slut leda till större inkomst. Är pengarna en viktig del i ditt jobbsökande är det större risk att du hamnar på ett jobb som du inte älskar.

3. Prata med vänner och familj
Ta tillfället i akt och prata med de du känner. Fråga dem vad de tycker du skulle passa att jobba med. Säger någon av dem ett jobb som du också har funderat på?

4. Kolla upp lite utbildningar
Titta igenom en bok med olika kurser. Hittar du några utbildningar som du faktiskt skulle kunna tänka dig att gå? Försök att hitta kurser som du skulle tycka vore intressanta, några som du tycker verkar tråkiga och några som du verligen inte vill gå. Det här kan hjälpa dig att hitta de ämnen och teman som intresserar dig.

5. Kolla upp din förebild
Av alla du känner till, vare sig du känner dem personligen eller genom tv-rutan, vems karriär är det du helst skulle vilja ha? Fråga personen om hur hen har gått tillväga för att ta sig till där hen är idag. Är det inte möjligt att fråga den här personen personligen, försöka att läsa på om personens karriär och liv.

6. Tänk på saker du gillar att göra och som du är bra på
Efter att du har gjort de övningarna som står här ovan, tänk på vad du har lärt dig om dig själv. Fokusera på de sakerna som du både tycker mycket om och som du är någorlunda bra på. Om det är så att du är bra med djur, gör otroliga bakverk eller är galen i konsteverk - skriv ner det! Ta sedan det du har skrivit ner och ta fram en topp-3-lista. Håll det enkelt, granska listan ofta och använd den som din karta när du ska ge dig in i djungeln av arbeten.

Källa: Internet


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar