Lagstifting om 30 dagars betalningstid på fakturor?

130117-30dagar
Regeringen vill att betalningstiden på fakturor mellan företag ska vara 30 dagar men att den tiden ska vara förhandlingsbar. Men Socialdemokraterna vill ta bort det frivilliga i förslaget och lagstifta om antalet dagar, uppger Dagens Industri.

"Snabbare betalningar" heter propositionen från regeringen som syftar till att snabba upp bolagens betalningar till leverantörerna. Enligt propositionen ska en faktura betalas inom 30 dagar, men det står också att den tiden ska kunna förhandlas bort.

"Glädjande att socialdemokraterna har vaknat"
Det är just rätten att förhandla bort de 30 dagarna som socialdemokraterna nu vänder sig mot. De föreslår i stället 30 dagars lagstiftad generell betalningsskyldighet utan möjligheter till friskrivning.

Men näringsminister Annie Lööf (c) står fast vid regeringens förslag och hänvisar till diskussioner med Svenskt Näringsliv, LRF och Företagarna.

– Det är ju glädjande att socialdemokraterna nu fem i tolv också har vaknat i denna fråga, kontrar hon, enligt tidningen.

Majoriteten föredrar 30 dagar
Enligt en undersökning som gjordes på Visma Infoline våren 2012 föredrog nästan sex av tio småföretagare 30 dagar som betalningstid. Fyra av tio vill ha betalt på 10 dagar. Däremot sågades 60 dagars betalningstid rejält – endast en procent av de tillfrågade stödde detta alternativet.

– Den här undersökningen ger ett tydligt besked om att småföretagarnas likviditet inte tål den långa kredittid som regeringen föreslår, kommenterade Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, resultatet.

"Välkänt problem"
– Likviditetsproblem till följd av sena betalningar är vardag för många små och medelstora företag. Dessutom är det ett välkänt problem, som uppmärksammats inte bara av företagarna och deras organisationer utan också av enskilda politiker och även av EU, säger Rolf Dahlberg.

Efter partiledardebatten ska civilutskottet behandla saken och den 23 januari ska riksdagen rösta i frågan. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 16 mars 2013.

Källa: VIsma


Dela med dig av artikeln till andra!

 

 

 

 

FLER NYHETER I KORT

no-teater
Nästa frukostmöte!

Den 26 september är det dags för nästa frukostmöte och denna gång på Ystad Teater. Mer info kommer!!

KALENDERN
30 aug - Nätverket Open 2014
Golftävling tillsammans med Tomelilla GK.
Läs mer om tävlingen!

26 sept  Frukostmöte - Ystad Teater

31 okt - GåsamiddagFrukostmöten 2014
» Frukost med Bert Karlsson
» Frukost med Ulrich Ammundsen
» Frukost med Helene Persson
» Frukost med Jan Sidemo


Vad hände 2013?
Klicka på länkarna nedan.
Första frukostmötet - Björn Ranelid
Andra frukostmötet - Caroline Sundewall
Tredje frukostmötet -Magdalena Gerger
Fjärde frukostmötet - Malmö FF Nätverk
Femte frukostmötet - Percy Nilsson

Nätverket Open - Golftävling 2013

Gåsamiddag - Reportage och bilder

 

Gilla oss på Facebook

lokala-YA

Ekonominyheter

Lediga jobb