Byt till en dags karens i sjukförsäkringen

130108-karensdagar
Från 1 januari 2013 sänks den kortaste möjliga karenstiden i sjukförsäkringen för landets egenföretagare med enskild firma och handelsbolag återigen till en enda dag.

En bra förändring som alla ni som har enskild firma och handelsbolag borde utnyttja.

Urdåligt betalt för längre karens än en dag
Visserligen får man en något lägre sjukförsäkringsavgift, ju längre karenstid man väljer. Men betalningen för att öka den egna risken är ytterst dålig.

En egenföretagare som redovisar ett maximalt sjukpenninggrundande överskott, vilket är cirka 410.000 kronor före avdrag för egenavgifter, kan tjäna cirka 2.200 kronor på längsta karensen istället för kortaste. Mer är det inte.

Oavsett karenstid så blir ersättningen vid sjukdom ungefär lika hög. Vid ett överskott på 300.000 kronor får både den företagare som har valt en karensdag och den som valt 90 karensdagar normalt en sjukpenning före skatt på knappt 650 kronor om dagen.

Alla borde byta till kortaste karensen
I dag har de allra flesta egenföretagare sju karensdagar i sjukförsäkringen, som varit det lägsta alternativet i några år. Att byta till en karensdag istället för sju kostar 400-500 kronor på ett år. Och de hundralapparna tjänar in redan om man får ersättning för en enda sjukdag under året.

Byte av karenstid ska anmälas till Försäkringskassan. Du kan skriva ett eget brev till Försäkringskassan och anmäla ändrad karenstid, men kassan vill helst att man använder deras nya blankett för en sådan anmälan. Blanketten finns på kassans hemsida.

55-åringar måste bestämma sig genast
I vanliga fall är det inte möjligt att överhuvudtaget byta till kortare karenstid, när man fyllt 55 år. Men under de fyra första månaderna av år 2013 gäller ett undantag till följd av att det åter ska gå att välja en enda karensdag från 2013.

Egenföretagare som fyllt 55 år kan alltså bara välja att byta till den kortaste karensen på en enda dag om de bestämmer sig före 30 april 2013.

Källa: Visma



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar